Цялото количество природен газ по договора с Азербайджан потича към България

Договорът на България с азербайджанската компания SOCAR е за 1 млрд. кубични метра на година, или 1/3 от потреблението ни

Министерство на енергетиката
Министерство на енергетиката Източник: Zonanews

От днес страната ни ще започне да получава целите количества природен газ по договора с Азербайджан, съобщи БНР като се позова на източници в енергийното министерство. Това обаче няма да става през българо-гръцката газова връзка, а на временната точка за доставка Неа Месемврия.

 

По договор по-евтиният в момента газ от Азербайджан (което вероятно ще се отрази на цените за вътрешния пазар) трябва да влиза в страната ни през интерконектора България - Гърция. Тази газова връзка обаче продължава не е напълно готова, а от енергийното министерство уверяват, че "въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България ще бъде навреме за предстоящия отоплителен сезон, като се работи активно в посока търговската експлоатация да се случи и по-рано".

 

Договорът на България с азербайджанската компания SOCAR е за 1 млрд. кубични метра на година, което е около една трета от общото потребление на страната ни.

 

Съвсем неотдавна - на 23 юни, посланикът на Република Азербайджан у нас Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов в ексклузивно интервю за азербайджанска информационна агенция "Тренд нюз ейджънси" изтъкна, че когато газовият интерконектор бъде пуснат в експлоатация, България ще може да получава пълния договорен обем от природен газ от Азербайджан.

 

Поради липсата на изграден газопровод IGB, през 2020 г. "Булгаргаз" ЕАД проведе преговори с азерския доставчик и беше постигнато компромисно решение, доставки да се извършват временно в ИТ Неа Месемврия, която е точката на свързване между ТАП (Трансадриатическия газопровод) и гръцката газопреносна мрежа.

 

За целта, "Булгаргаз" ЕАД в условията на конкуренция и наддаване, закупи капацитет на гръцката газопреносна мрежа, а азерският доставчик осигури капацитет на ТАП, съобщи през септември 2021 г. "Булгаргаз".

 

Още от "Икономика"

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени