Турция отново регистрира рекорден износ през октомври

Най-големите пазари за турския износ през миналия месец са били Германия, САЩ и Великобритания

Турският експорт расте
Турският експорт расте Източник: iStock

Нов рекорд на износа е отбелязала Турция през октомври, съобщи министърът на търговията на страната Мехмет Муш, съобщи БТА, цитирайки Анадолската агенция. Износът е нараснал с 20,2 на сто на годишна основа миналия месец, информира министърът на пресконференция в Анкара.

 

Отчетеният през октомври експорт на страната възлиза на 20,8 милиарда долара. Същевременно се е увеличил и вносът. Той е нараснал с 13 процента до 22,3 милиарда долара през същия период. Съотношението на износа към вноса е нараснало с 5,6 процентни пункта в сравнение с октомври 2020 г. до 93,4 процента, изтъкна министърът. "Много скоро ще достигнем целта на Турция за външнотърговски излишък", каза той.

 

В периода януари-октомври експортът на Турция се е покачил с 33,9 на сто на годишна основа до 181,8 млрд. долара, посочи още Муш. През първите десет месеца на годината вносът е бил на стойност 215,6 млрд. долара, което е увеличение с 22,5 на сто в сравнение с миналата година.

 

"Външнотърговският ни дефицит се е свил с 16 процента до 33,8 млрд. долара в периода януари-октомври", изтъкна министърът. Най-големият износител на страната е бил автомобилният сектор с износ през октомври на стойност 2,6 млрд. долара. Най-големите пазари за турския износ през миналия месец са били Германия /1,7 млрд. долара/, САЩ /1,3 млрд. долара/ и Великобритания /1,2 млрд. долара/.

Още от "Икономика"

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени