Турция: TANAP е алтернативата на "Газпром"

ЕС получава рекордни доставки от САЩ, Норвегия, страните от Персийския залив, Алжир и региона на Каспийско море, заяви Урсула фон дер Лайен

Газопроводът ТАНАП (TANAP)
Газопроводът ТАНАП (TANAP) Източник: Twitter

Говорителят на турския президент Ибрахим Калин заяви пред телевизия "Хабер", че Трансанадолският газопровод (ТАНАП/TANAP) може да се превърне в алтернатива на руския газ за Европа. "Една от двете основни алтернативи е TAНАП - съвместен проект между Турция и Азербайджан", каза той.

 

По-рано председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви, че Русия е намалила частично или напълно е спряла доставките на газ за 12 държави - членки на ЕС. Според нея ЕС получава рекордни доставки от САЩ, Норвегия, страните от Персийския залив, Алжир и региона на Каспийско море.

 

Преди това върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че Европейският съюз (ЕС) е намалил наполовина покупките си на природен газ от Русия от началото на конфликта в Украйна. Той подчерта, че от европейската икономика не може да се изисква "да спре да купува газ за една нощ".

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени