Турция заменя руския газ с американски втечнен

ExxonMobil планира да увеличи доставките на втечнен природен газ до 40 млн. тона до 2030 г., което е почти два пъти повече, отколкото през 2020 г.

Танкер за превоз на втечнен газ
Танкер за превоз на втечнен газ Източник: Pinterest

Докато Владимир Путин все още не се е отказал от надеждата да изгради газов хъб в Турция, Анкара реши да се движи в обратната посока - да намали зависимостта от руските енергийни ресурси.

 

За да бъдат заменени, се планира да се купят огромни обеми от "неприятелска" за Русия страна, с която Турция възстановява отношенията, след като те се бяха влошили през последните няколко години.

 

Турция възнамерява да формира "портфейл от нови доставки", за да намали зависимостта от всеки доставчик, заяви министърът на енергетиката Алпарслан Байрактар пред Financial Times.

 

За целта страната преговаря с американската ExxonMobil за сключване на дългосрочен договор (вероятно за десетилетие), според който ще закупува до 2,5 млн. тона втечнен природен газ (3,5 млрд. куб.метра) годишно.

 

Такъв обем е на стойност $1,1 млрд. по текущи цени, въпреки че дискусиите за условията на договора продължават, каза Байрактар.

 

ExxonMobil
ExxonMobil Източник: Shutterstock

Според турския регулаторен орган за енергийния пазар през 2022 г., делът на Русия във вноса на газ в Турция, която купува почти целия си газ в чужбина, е бил 40%, а делът на САЩ, който расте през последните години, надхвърля 10%.

 

Според изчисленията на "Файненшъл Таймс" обемът от 2,5 млн. тона се равнява на около 7% от миналогодишното търсене. Турция е купила 5 млн. тона от САЩ през 2023 г. на спот пазара, каза Байрактар.

 

От ExxonMobil са потвърдили пред изданието, че водят предварителни преговори с Турция, но са отказали да обсъжда подробности. Компанията планира да увеличи доставките на втечнен природен газ до 40 млн. тона до 2030 г., което е почти два пъти повече, отколкото през 2020 г.

 

Турция се стреми да диверсифицира покупките си преди изтичането на някои от дългосрочните й договори с Русия през 2025 г. и с Иран през 2026 г., каза Байрактар. Като цяло покупките на втечнен природен газ представляват около 35% от вноса през миналата година, в сравнение с 15% през 2014 г.

 

Кораб за превоз на втечнен газ
Кораб за превоз на втечнен газ Източник: Pinterest

След като беше преизбран на президентските избори през 2023 г., Реджеп Тайип Ердоган започна да подобрява отношенията със САЩ. Например, Анкара вдигна ветото си върху присъединяването на Швеция към НАТО, а Вашингтон се съгласи да й продаде изтребители F-16 на стойност милиарди долари.

 

След като спря газа на Европа като наказание за подкрепата й за Украйна през 2022 г., Путин през октомври същата година представи идеята за създаване на хъб в Турция, където загубените доставки от "Северен поток" могат да бъдат пренасочени.

 

"Всички се интересуват от това – нашите турски приятели, ние се интересуваме, и всеки, който иска да придобие нашите ресурси на европейския континент", каза той година по-късно, говорейки за възможността за създаване на електронна платформа в Турция за търговия с газ на европейския континент. Оттогава няма съществен напредък в реализирането на тази идея. Европейският съюз си е поставил за цел до 2027 г. напълно да се откаже от закупуването на руски газ.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Икономика"

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени