Украинският премиер: Преките загуби от войната на Русия с Украйна са $600 млрд., не работи над 1/3 от икономиката (ВИДЕО)

Шмигал акцентира на това, че рязко са нараснали разходите за хуманитарни и социални нужди, а също за разминиране

Денис Шмигал
Денис Шмигал Източник: Скрийншот/Youtube

Преките загуби на Украйна, нанесени от войната на Русия срещу страната, са около $600 млрд.  Това разкри министър-председателят Денис Шмигал в интервю за BBC News Украйна, цитиран от Gordonua.

 

"Що се касае до преките и косвени загуби, то по оценките на различни експерти (...) преките загуби, нанесени на инфраструктурата и икономиката на нашата държава са около $600 млрд. Точната цифра, която присъства в докладите на Киевската школа по  икономика е $564 млрд. Тези загуби растат с всеки изминал ден", уточни Шмигал. 

 

Украинският премиер добави, че 35 % от иконмиката на страната не работи. "Прогнозите са за около 50 % спад на БНП. съответно, бюджетът се пълни в размер 50-70 % от този в мирно време", обясни той. 

 

Шмигал акцентира на това, че рязко са нараснали разходите за хуманитарни и социални нужди, а също за разминиране. 

 

"Имаме повече от 300 000 кв.км минирани територии или замърсени с невзривили се снаряди и бомби. Всики тези неща създават един месечен бюджетен дефицит от порядъка на $5 млрд.", разкри той.

 

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени