Украйна да спре преноса на нефт по нефтопровода "Дружба" за Унгария - това е езикът, който Орбан разбира, заяви съветник на украинския енергиен министър (ВИДЕО)

Това, разбира се, е в ръцете на украинското правителство и президент, заяви Елена Зеркал

Нефтопроводът "Дружба"
Нефтопроводът "Дружба" Източник: Транснефт

Украйна би могла да осъществи натиск срещу Унгария, която блокира въвеждането на нефтено емарго от ЕС, като използва за това нефтопровода "Дружба". Това мнение изказа по време на дискусиите на Киевския форум по сигурност Елена Зеркал, съветник на украинския министър на енергетиката и извънреден и пълномощен посленик към МВнР на Украйна. 

 

"Унгария се възползва от ситуацията. На практика и ние, и ЕС й предоставихме такава възможност. Апетитът на унгарците за усвояване на все повече и повече европейски фондове расте с всеки изминал ден. Те са решили, че е настъпил звездният им час, когато могат да искат всичко и то ще им бъде осигурявано, само и само да не се разруши европейското единство. За съжаление, беше им позволено това да се случи. На Европейската комисия ще й се наложи да направи промени в своята политика и да разреши извършването на инвестиции, да използва европейски средства за строителството на нов нефтопровод. Да не говорим за преоборудването на нефтопреработвателните заводи", каза Зеркал, цитирана от Gordonua. 

 

Тя продължи с категоричното си мнение, че в ръцете на Киев има изключително мощен инструмент за натиск срещу Унгария, която играе в полето на Москва. 

 

"В ръцете на Украйна има прекрасен инструмент - нефтопровода "Дружба". Ние много ценим отношенията си със Словакия, която също получава нефт по нефтопровода "Дружба", но към Унгария отива отделно разклонение от този нефтопровод. И според мен, би било целесъобразно, ако нещо му се случи на този нефтопровод. Това, разбира се, е в ръцете на украинското правителство и президент - да решава политическите въпроси, да реши дали не искаме да говорим с Виктор Орбан на онзи език, който той най-добре разбира и той самият налага на Европа, или още не сме готови за това", добави дипломатът.

 

Още от "Икономика"

"Газпром" отпадна от топ 100 на най-големите компании по печалба, след като загуби европейския пазар

Основната причина за загубите на "Газпром" беше резкият спад в производството и доставките на газ за Европа, причинен от санкциите, наложени на Русия заради нападението срещу Украйна

Прочетете повече прочетете повече

НЕК стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира"

Подмяната на хидроагрегатите на база на модерни високотехнологични решения ще гарантира дългосрочната устойчива работа на централата и ще подобри сигурността на електроенергийната система, заяви министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Българската тол система става съвместима с европейската

Припомняме, че служебният кабинет предложи промените през май миналата година като реакция на предявен иск от Брюксел по отношение на липсваща транспонирана директива относно тол системата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени