Украйна има зърно за около 10 милиарда долара, според украинския президент

Това е още едно доказателство, че Украйна е в състояние да издържи на войната, каза той

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот/Facebook

Украйна разполага със зърно за продан за около 10 милиарда долара след сключеното с Русия споразумение за разблокиране на доставките и ще получи възможност да продаде и тазгодишната реколта, заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

 

"Това е още едно доказателство, че Украйна е в състояние да издържи на войната", каза той във вечерното си обръщение към нацията.


По-рано днес Москва и Киев сключиха историческо споразумение за отпушване на зърнения износ през украинските черноморски пристанища, което породи надежда, че изострилата се заради руската инвазия световна продоволствена криза ще може да се успокои, отбелязва БТА.

 

Ще бъдат изнесени около 20 милиона тона от миналогодишната реколта. Ще имаме възможност да реализираме и тазгодишната. Имаме налично зърно за около 10 млрд. долара, допълни Зеленски.

 

Споразумението, което беше уредено с посредничеството на ООН и Турция, е шанс да бъде избегната световна продоволствена катастрофа, която може да причини политически хаос в много страни.

Възможни са и провокации от страна на Русия, опити за дискредитиране на украинските и международните усилия. Но ние вярваме в ООН, заяви още президентът на Украйна.

 

Още от "Икономика"

Западните санкции задушават руски проекти в Арктика за десетки милиарди долари

Американските санкции работят изненадващо добре, казва Малте Хъмпърт, основател на Арктическия институт, който наблюдава разширяването на Русия в региона през последните десет години

Прочетете повече прочетете повече

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени