Украйна няма да говори с Москва за българските реактори, счита че не е нужно

Това съобщи БНР

Тяло на руски атомен реактор
Тяло на руски атомен реактор Източник: Pinterest

Украинската компания "Енергоатом" не планира да подписва никакви документи с Русия за евентуалното придобиване на два руски ядрени реактора от България. Това съобщи БНР.

 

По-рано украинският експерт Николай Щайнберг, главен инженер на атомната електроцентрала в Чернобил през 1986-1987 г., каза пред агенция Укринформ, че продажбата на оборудване и компоненти за ядрени инсталации на други страни е обект на специален експортен контрол, така че е необходимо разрешение от директни производители, тоест Русия. В резултат на това, в съответствие с международното право, трябва да бъде подписано тристранно споразумение между Русия, България и Украйна.

 

"Противно на изявлението на Николай Щайнберг, Украйна не води никакви преговори и не планира да подписва никакви документи с Русия", каза компанията в телеграм канала си. По информация на "Енергоатом" при успешни преговори в София американската компания "Уестингхауз" ще съдейства за поставянето на блоковете.

 

"В същото време Украйна по никакъв начин няма да зависи от... (Русия) при поддръжката на споменатото оборудване", добави компанията. 

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени