Украйна ще получи от САЩ 800 милиона долара за възстановяване на енергийния сектор

Това обяви Юлия Свириденко, първи вицепремиер на Украйна, по време на посещението си във Вашингтон

Еленергия, електричество, електропреносна мрежа
Еленергия, електричество, електропреносна мрежа Източник: Depositphotos

Украйна ще получи 800 млн. долара от САЩ за стабилизиране на енергийната си инфраструктура, обяви в социалната мрежа Х Юлия Свириденко, първи вицепремиер на Украйна, по време на посещението си във Вашингтон.

 

Според Свириденко средствата ще бъдат отпуснати за основно оборудване за незабавни ремонти на енергийните съоръжения на Украйна, които са силно повредени от близо двегодишните руски въздушни удари.

 

 

Русия многократно е предприемала масирани атаки срещу енергийната мрежа на Украйна, за да осакати способността и решимостта на страната да се противопостави на инвазията. Тези нападения започнаха през есенно-зимния период на 2022-2023 г. и бяха възобновени през пролетта на 2024 г.

 

След кратко затишие през лятото, което позволи на Украйна да възстанови част от енергийния си капацитет, през последните дни Русия поднови атаките. Според правителствени оценки руските безпилотни самолети и ракети са повредили около 50% от предвоенния капацитет за производство на електроенергия в Украйна.

 

"Енергийната инфраструктура на Украйна спешно се нуждае от възстановяване и в този контекст нашите американски партньори играят решаваща роля", написа в Телеграм Андрий Ермак, ръководител на президентската канцелария на Украйна.

Още от "Икономика"

"Газпром" ще губи $6,5 млрд. годишно след спирането на транзитните доставки през Украйна

През последните години на последното десетилетие обемът на доставките на руски газ за Европа през Украйна беше около 90 млрд. куб.м. годишно, след това започна да спада и през 2021 г. възлиза на 42 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

Японската корпорация Тошиба ще съдейства на България за максимално бързо възстановяване работата на ПАВЕЦ "Чаира"

Сътрудничеството между български и японски компании за постигане на енергийна трансформация в нашата страна бе една от централните теми

Прочетете повече прочетете повече

50 години АЕЦ "Козлодуй": Най-голямото постижение за това време е производството на повече от 708 млн. мегаватчаса елене

Уважение и благодарност за личния принос заслужават всички работили през годините и работещи в АЕЦ "Козлодуй, заяви изпълнителният директор Иван Андреев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени