Украйна спира транзитирането на руски газ през окупираните от кремълските агресори територии

Това се отнася за една трета от общия обем на транзитните операции на газ към Европа

НАО Нафтогаз на Украйна
НАО Нафтогаз на Украйна Източник: Twitter

Украйна не може да гарантира безопасността на операциите по транзит на газ през окупирани от Русия територии. Това изявление направиха от НАО "Нафтогаз на Украйна", предаде онлайн изданието "Укринформ".


"Украйна вече не носи отговорност за преноса на природен газ през окупираните от Русия територии. Това се отнася за една трета от общия обем на транзитните операции на газ към Европа. Газпром е надлежно уведомен за това", се казва в съобщението.

 

Според "Нафтогаз", до руския "Газпром" е изпратено уведомително писмо за настъпването на форсмажорни обстоятелства, възпрепятстващи компанията да извършва по-нататъшни операции по транзит на газ през газоизмервателната станция "Сохрановка" и граничната компресорна станция "Новопсков", които се намират в окупираните от Русия територии.

 

На "Газпром" беше предложено да прехвърли съответните обеми за транзит на газ до междусистемната точка на Суджа, която се намира в контролираната от Украйна зона. По този начин Русия можеше да поддържа операциите по транзита на газ и да изпълни ангажиментите си към европейските партньори.

Още от "Икономика"

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени