Унгария иска наказателна процедура срещу България заради транзитната такса на руски газ

Според българските власти новата такса има за цел да ограничи привилегированата позиция на "Газпром" на газовия пазар в Югоизточна Европа и да намали руското влияние в региона

Природен газ
Природен газ Източник: ДПА

Европейската комисия потвърди, че е получило писмо от Унгария срещу таксата за пренос на руски газ в България. Миналата седмица унгарският министър за Европа Януш Бока съобщи, че Унгария е поискала от Европейската комисия (ЕК) да започне наказателна процедура срещу България заради обявената наскоро нова такса в размер от 20 лева (10 евро) върху транзита на руски газ през страната.

 

Унгария твърди, че България е наложила новата такса, без да се консултира с нея и че това е нарушение на европейските митнически и търговски правила.

 

Според Унгария българската такса сериозно застрашава енергийната сигурност на целия регион. Будапеща е готова да отнесе казуса да най-високия европейския съд до края на годината, ако ЕК не реагира и не открие наказателна процедура.

 

Таксата върху транзитите газ бе обсъдена в Брюксел през октомври, но така и не се стигна до решение дали тя е оправдана и законосъобразна. Българското правителство твърди, че таксата няма да повиши цените на газа за Сърбия и Унгария, а само ще намали печалбите на "Газпром".

 

Според българските власти новата такса има за цел да ограничи привилегированата позиция на "Газпром" на газовия пазар в Югоизточна Европа и да намали руското влияние в региона.

 

Говорителят на ЕК също така потвърди, че ЕК е изпратила писмо с искане за информация за споразумението между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ".

 

Въпросното споразумение бе сключено от служебното правителство "Донев" през януари и осигурява на българското дружество достъп до газови доставки от Турция.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени