Унгария иска наказателна процедура срещу България заради транзитната такса на руски газ

Според българските власти новата такса има за цел да ограничи привилегированата позиция на "Газпром" на газовия пазар в Югоизточна Европа и да намали руското влияние в региона

Природен газ
Природен газ Източник: ДПА

Европейската комисия потвърди, че е получило писмо от Унгария срещу таксата за пренос на руски газ в България. Миналата седмица унгарският министър за Европа Януш Бока съобщи, че Унгария е поискала от Европейската комисия (ЕК) да започне наказателна процедура срещу България заради обявената наскоро нова такса в размер от 20 лева (10 евро) върху транзита на руски газ през страната.

 

Унгария твърди, че България е наложила новата такса, без да се консултира с нея и че това е нарушение на европейските митнически и търговски правила.

 

Според Унгария българската такса сериозно застрашава енергийната сигурност на целия регион. Будапеща е готова да отнесе казуса да най-високия европейския съд до края на годината, ако ЕК не реагира и не открие наказателна процедура.

 

Таксата върху транзитите газ бе обсъдена в Брюксел през октомври, но така и не се стигна до решение дали тя е оправдана и законосъобразна. Българското правителство твърди, че таксата няма да повиши цените на газа за Сърбия и Унгария, а само ще намали печалбите на "Газпром".

 

Според българските власти новата такса има за цел да ограничи привилегированата позиция на "Газпром" на газовия пазар в Югоизточна Европа и да намали руското влияние в региона.

 

Говорителят на ЕК също така потвърди, че ЕК е изпратила писмо с искане за информация за споразумението между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ".

 

Въпросното споразумение бе сключено от служебното правителство "Донев" през януари и осигурява на българското дружество достъп до газови доставки от Турция.

Още от "Икономика"

Индийските рафинерии търсят заместител на руския петрол заради санкциите на САЩ

През февруари Индия е купила с 22% повече петрол от Саудитска Арабия, отколкото месец по-рано, като най-голямата частна рафинерия Reliance Industries е придобила най-голям обем от май 2020 г.

Прочетете повече прочетете повече

ЕИБ ще консултира Министерството на енергетиката при разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса "Мариц

Регион Стара Загора има огромен потенциал за преход, основан на интегрирана трансформация на активи, което би позволило запазването на енергийния му профил

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени