Управителят на РЦБ Елвира Набиулина: Руската икономика не може да оцелее безкрайно с финансовите си резерви

Има краен период, в който икономиката може да работи с натрупаните резерви, призна тя

Руската централна банка
Руската централна банка Източник: РБК

Руската икономика не може да оцелее безкрайно с финансовите си резерви и ще трябва да се трансформира, за да се справи с въздействието на международните санкции. Това обяви управителят на Руската централната банка Елвира Набиулина, цитирана от БТА.

 

Ще е необходимо време до 2024 г. за да се върне инфлацията до целевото ниво от 4 процента, прогнозира Набиулина. "Има краен период, в който икономиката може да работи с натрупаните резерви. През второто и третото тримесечие на годината вече ще навлезем в период на структурна трансформация и търсене на нови бизнес модели", каза Набиулина и добави, че санкциите засега се отразяват основно на финансовия пазар, "но ще започнат да влияят все повече на икономиката".

 

"Основните проблеми ще бъдат свързани с ограниченията върху вноса и логистиката на външната търговия, а в бъдеще и с ограниченията върху износа", предупреди Набиулина, като каза и че руските компании ще трябва да се адаптират.

 

"Производители ще трябва да търсят нови партньори, логистика или да преминат към продукти с остаряло производство", посочи Набиулина и добави, че износителите ще трябва да търсят нови партньори и логистични споразумения и "всичко това ще отнеме време".

 

Само в Москва най-малко 200 000 работни места са застрашени заради изтеглянето или спирането на дейността на чуждестранни компании след руското нашествие в Украйна, обяви от своя страна кметът на руската столица Сергей Собянин.

 

Той посочи, че миналата седмица е приет план на стойност 3,6 милиарда рубли (около 38 милиона евро по сегашния курс) в помощ на московичаните, които има опасност да изгубят работата си. "Програмата се отнася най-вече за служителите на чуждестранни компании, които временно са прекъснали дейностите си в Русия или са решили да напуснат страната.

 

По наши изчисления, има опасност около 200 000 души да изгубят работата си". Кметството ще предложи "временна заетост" на служителите на чуждестранни компании, обявени в техническа безработица, което да им позволи да получават допълнителни доходи от работа в "управление на архивите или ремонт на оборудване" в общината.

 

Предвидени са и субсидии в помощ на професионалната преквалификация. По думите на кмета финансовите помощи за домакинствата се отпускат по силата на президентски указ. Предвидени са и мерки за улесняване на заемите на малките и средни предприятия.

 

Централният банкер на Русия очерта няколко мерки, които да помогнат на икономиката да се адаптира. Обмисля се да се направи продажбата на валутни приходи от износителите по-гъвкава. Също така се тества издаването на цифрови рубли, за да се даде възможност на руснаците да извършват преводи между цифрови портфейли.

 

Пилотните операции са планирани за втората половина на годината, поясни Набиулина. Руската централна банка повиши повече от двойно основния си лихвен процент до 20 процента, след като бяха въведените международни санкции срещу страната заради инвазията в Украйна, но след това го намали до 17 процента, което сигнализира за предизвикателна икономическа среда и забавяне на инфлацията.

 

Днес рублата се търгува около 80.05 USD/RUB срещу щатския долар. До края на април рублата може да получи подкрепа от данъчните постъпления, тъй като компаниите трябва да платят рекордните 3 трилиона рубли (37,50 милиарда долара) данъци.

 

Същевременно руските фондови индекси спадат. Деноминираният в долари индекс RTS се понижи с 1,35% до 942,56 пункта. Московският борсов индекс MOEX, деноминиран в рубли, загуби 2.52%  до 2 364 пункта.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени