Управляващите вече обмислят отстраняването на "Лукойл" от българския пазар

Според Владислав Панев от ПП-ДБ, държавният глава се "поразкрива последните месеци на кой Господ служи"

Владислав Панев, ДБ
Владислав Панев, ДБ Източник: Zonanews

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Владислав Панев обяви пред БНТ, че вече се мисли за отстраняване на "Лукойл" от българския пазар. 

 

Това ще е следваща стъпка на управляващите, след като през седмицата скоростно бяха приети законови поправки на второ четене, с които на практика се дава възможност на държавата да прекрати концесията на нефтеното пристанище "Росенец" в едноседмичен срок и без разрешение от Европейския съюз. 

 

След отнемането на концесията оперативният контрол върху пристанището ще бъде поет от министерството на транспорта. "Последващо решение е отстраняването на "Лукойл" от България, но трябва да сме внимателни с частната собственост, за да не се понижи доверието към страната ни", обясни Панев.


По думите му, когато "Лукойл" внася в България петрол на двойно по-ниска цена, това не се отразява на цените на горивата. Той уточни, че не очаква да има проблем с липса на горива, ако се стигне до крайната мярка.

 

"Вносителите на горива в страната са гъвкави. Не очаквам да има дефицит на горива, най-много за няколко дни да има леки проблеми", допълни Панев.


Той каза още, че към момента "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да иска импийчмънт на президента Румен Радев, но ще следят внимателно дали той спазва задълженията си по Конституция. 

 

Според Панев държавният глава се "поразкрива последните месеци на кой Господ служи", припомняйки и позицията му за концесията на пристанище "Росенец", която беше удължена по време на назначения от него служебен кабинет.

Още от "Икономика"

Западните санкции задушават руски проекти в Арктика за десетки милиарди долари

Американските санкции работят изненадващо добре, казва Малте Хъмпърт, основател на Арктическия институт, който наблюдава разширяването на Русия в региона през последните десет години

Прочетете повече прочетете повече

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени