Уволненият зам.-министър на енергетиката: Възможно е кризата с тока да се генерира целенасочено

Той твърди, че не знае защо е отстранен и не се интересува защо

Министерство на енергетиката
Министерство на енергетиката Източник: МЕ
"Или "Марица Изток 2" не разполага с необходимия административен капацитет да направи нормален модел на планиране и включване на мощностите, или съвсем целенасочено са намалявали количествата, така че да има систематичен риск, натиск от бизнеса и съответно политическа нестабилност". Това обяви в предаването "Лице в лице" по bTV уволненият вчера зам.-министър на енергетиката Александър Николов, който беше и кандидат за министър на енергетика в проектокабинета на "Има такъв народ".
 
Той твърди, че не знае защо е отстранен и не се интересува защо. По думите му Министерството на енергетиката трудно може да влияе на пазара на ел. енергия, механизмите за контрол и натиск били в Български енергиен холдинг. Според Николов държавните дружества могат да печелят добре от предлагане на електричество, но вместо това в момента печалбата отива в частни фирми. Всеки загубен лев от производството на ток са 4 загубени лева в джоба на всеки гражданин на годишна база, и обратното, уточни бившият зам.-министър на енергетиката.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени