В края на миналата година разходите на работодателите за труд се връщат към ръст

Общите разходи за един отработен час нарастват през четвъртото тримесечие с 10% на годишна база

Общите разходи за един отработен час нарастват през четвъртото тримесечие
Общите разходи за един отработен час нарастват през четвъртото тримесечие Източник: Zonanews

Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 10% спрямо четвъртото тримесечие на 2019 година по предварителни данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие на 2020 г. 


Увеличението в индустрията е с 4.6%, в услугите - с 8.2%, и в строителството - с 6.0%. По икономически дейности през четвъртото тримесечие на 2020 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори "Образование" - с 25.6%, "Хуманно здравеопазване и социална работа" - с 24.7%, и "Операции с недвижими имоти" - с 20.5%. Намаление на общите разходи за труд е регистрирано в "Култура, спорт и развлечения" - с 2.4%, и "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 0.9%.


През четвъртото тримесечие на 2020 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 10%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 10.1%. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 24.8% за "Образование" до (-3.1%) за "Култура, спорт и развлечения".

 

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени