В Лвов и Одеса няма ток, всички украински атомни централи са изключени

В Киев беше напълно прекъснато водоснабдяването

Ел. енергия-електрическа преносна мрежа
Ел. енергия-електрическа преносна мрежа Източник: Zonanews

В резултат на продържаващия днес руски обстрел няколко украински региона останаха напълно без електричество, а в Киев беше напълно прекъснато водоснабдяването. Трима души са загинали, а други шест са ранени след попадение в жилищна сграда в украинската столица, съобщава Руската служба на Би Би Си.

 

"Половината град е без ток", написа в своя канал в Telegram Андрeй Садовой, кмет на Лвов. Очакваме допълнителна информация от енергетиците".

 

 

Той допълни, че заради прекъсване на тока е спряно и подаването на парно и вода. "Преминаваме към работа на дизелови генератори", написа кметът.

 

Одеса също остана напълно без електричество, каза ръководителят на местната администрация Максим Марченко. Киев, Харков, Хмелницки, Николаев и Запорожие също са останали частично без електричество, съобщават медиите.

 

Съседна Молдова също беше засегната: Кишинев и редица региони на Молдова останаха без електричество. Това съобщи вицепремиерът Андрей Спъну. Това вече се случи след руския обстрел на Украйна на 15 ноември: един от далекопроводите, по които се доставяше електричество за Молдова, беше автоматично изключен.

 

Обстрелът от руска страна продължава, в цяла Украйна е обявена въздушна тревога. Във всички области на страната бяха въведени аварийни прекъсвания на тока. Енергоблоковете на Южноукраинската атомна електроцентрала в Николаевска област бяха спрени аварийно, съобщиха украински медии.

 

Поради намаляване на честотата в енергийната система на Украйна, аварийна защита е сработила в още две атомни електроцентрали - Ровненската и Хмелницката, в резултат на което всички енергоблокове са били автоматично изключени, съобщи "Енергоатом". Тъй като Запорожката АЕЦ, която се намира в окупираната от Русия част на Запорожка област е изключена от украинската електроенергийна система, това означава, че всички атомни централи в Украйна не произвеждат електроенергия.

Още от "Икономика"

НС възложи да се проведат преговори с "Хюндай" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени