В Русия ограничават свободната продажба на горива, предлагат въвеждането на "квоти" за покупката на бензин и дизел

Предложението се появи на фона на рязкото покачване на цените на горивата вследствие украинските удари по руските НПЗ

Руска бензиностанция
Руска бензиностанция Източник: Yandex

В Русия е необходимо да се въведат квоти за доставка на дизелово гориво и бензин на вътрешния пазар, както и да се увеличи делът на борсовите продажби на гориво от 13% на 20%, за да се спре рязкото покачване на цените им.

 

Писмо с такова предложение до вицепремиера Александър Новак е изпратено от заместник-председателя на Държавната дума Борис Чернишов, съобщи "Известия" като се позоваване на запознаване с документа.

 

"За да се стабилизира вътрешният пазар на горива, да се намалят цените на бензиностанциите и да се осигури стабилно снабдяване с бензин и дизелово гориво за стратегически важни сектори на икономиката, предлагам да се разгледа възможността за въвеждане на механизъм за квоти за търговия с тези видове горива на вътрешния пазар", се казва в документа.

 

Той също така отбелязва, че за това е необходимо да се създаде правителствена комисия, която да се занимава с тримесечното разработване на квоти за доставка на дизелово гориво и бензин на вътрешния пазар въз основа на променящите се нужди. В същото време се предлага да се въведат санкции за петролните компании, които не отговарят на установените стандарти.

 

Предложението на Чернишов се появи на фона на рязкото покачване на цените на горивата. Според Росстат през седмицата от 16 до 22 юли средната цена на A-92 в Русия достигна 52,72 рубли за литър, а A-95 - 57,64 рубли.

 

Цените се повишиха още по-силно в сектора на търговията на едро. От началото на лятото до средата на юли борсовите котировки на A-95 скочиха с 44%, надхвърляйки 70 хиляди рубли за тон, а цената на A-92 скочи с 23%.

 

За да охладят пазара, руските власти връщат забраната за износ на бензин от 1 август и могат да я удължат до края на октомври.

 

След поредица от украински удари по най-големите рафинерии от края на декември до края на май производството на бензин в Русия се срина с 20%, дизелово гориво - с 11%, а в края на юни обемът на преработения петрол в страната стана най-ниският през последните две години.

 

В отговор руските власти засекретиха статистиката: Министерството на енергетиката спря да публикува седмични оперативни данни за производството на гориво, позовавайки се на "геополитическата ситуация" и необходимостта от защита на пазара от "манипулация".

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Икономика"

НЕК стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира"

Подмяната на хидроагрегатите на база на модерни високотехнологични решения ще гарантира дългосрочната устойчива работа на централата и ще подобри сигурността на електроенергийната система, заяви министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Българската тол система става съвместима с европейската

Припомняме, че служебният кабинет предложи промените през май миналата година като реакция на предявен иск от Брюксел по отношение на липсваща транспонирана директива относно тол системата

Прочетете повече прочетете повече

"Газпром" ще губи $6,5 млрд. годишно след спирането на транзитните доставки през Украйна

През последните години на последното десетилетие обемът на доставките на руски газ за Европа през Украйна беше около 90 млрд. куб.м. годишно, след това започна да спада и през 2021 г. възлиза на 42 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени