Валентин Николов: АЕЦ "Белене" не може да бъде построена

Той коментира и войната на Русия срещу Украйна, както и военното престъпление, каквото представлява взривяването на ВЕЦ "Каховка"

Валентин Николов
Валентин Николов Източник: Zonanews

"Единственият шанс да заработи украинската АЕЦ в Хмелник е България. Реакторите са съвместими. Единият блок е готов на около 80%. До три години могат да приведат оборудването в годност", обясни още бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Това коментира пред bTV Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

 

Според него реакторите за АЕЦ "Белене" са в отлично състояние. "Продажбата на оборудването не означава край на българската атомна енергетика. 2013 г., когато се възложи оценка, беше изчислено, че тогава АЕЦ "Белене" ще струва 10,5 млрд. евро. Тя не може да бъде построена, защото елементите трябва да се построят от Русия. България трябва да поиска гаранции за тежките ядрени процеси. Тези гаранции се дават от производителите. Ние не можем да получим тези гаранции", обясни той.

 

"Украйна е притисната от българското правителство, тъй като трябва да купи цялото оборудване. Украйна няма пари, но може да ползва европейски или американски фондове. Аз съм сигурен, че ако ползва американски, САЩ ще се позоват на бъдещето споразумение и това ще е шанс да започнем седми блок на АЕЦ "Козлодуй", допълни Валентин Николов.

 

Той коментира и войната на Русия срещу Украйна, както и военното престъпление, каквото представлява взривяването на ВЕЦ "Каховка". "Преди войната казваха, че е абсурдно Русия да нападне Украйна и Русия нападна Украйна. Всички казваха, че е абсурдно Русия да взриви Каховка и какво стана – язовирът беше взривен", изтъкна Николов. 

 

Четири от блоковете на АЕЦ "Запорожие" работят с гориво на "Уестингхаус", а другите два – с "Росатом", уточни той.

 

"Пет блока в момента са студени. Шестият се опитаха да вържат с Крим, но Украйна не им позволи. Независимо, че са спрени има опасност от радиоактивно замърсяване. Най-опасното е спирането на енергията, която задвижва главните циркулационни помпи, които охлаждат реакторите", добави Николов.

 

"Втората опасност е сухото съхранение на ядрено гориво. При пожар или попадение това може да увреди касетите и това да доведе до радиоактивна опасност. Идеята е това да спре настъплението на украинските сили", коментира той.

 

"Ако влезете без каска в машинна зала, това се счита за опасен рецидив. Камо ли да струпаш военни. Руснаци използват площадката за изстрелване на ракети, защото разчитат, че Украйна не може да отвърне".

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени