Въпреки плащането в рубли, Москва врътна кранчето и на Словакия

Подаването на руски газ за Германия през "Северен поток-1" е намаляло с 60 на сто

Путин и руския газ
Путин и руския газ Източник: ЮФ

Словашкият вносител на газ "Ес Пе Пе" (SPP) е бил информиран от Русия, че доставките на синьо гориво днес ще бъдат намалени наполовина, заяви шефът на компанията Рихард Прокипчак пред местния информационен сайт "Денник Н", цитиран от световните агенции. Словашките власти имат едно наум, че газът може да бъде спрян напълно и пълнят запаси, пише полската редакция на Euractiv.

 

Руснаците официално са уведомили държавното словашко предприятие SPP, което е главен вносител и дистрибутор на газ в Словакия, че ще намали доставките наполовина. През последните дни количеството на постъпващия от Русия газ намаляваше, спадайки до 2/3 от обичайните обеми. На практика намалените количества означават, че руското държавно дружество е спряло да изпълнява едностранно договорните си задължения. Ръководството на SPP съобщава, че и при намалени доставки дейността на компанията няма да бъде нарушена.

 

"Съобразяваме се с възможността напълно да ни завъртят кранчето", коментира заместник-генералния директор Рихард Прокипчак. През май SPP разкри в "Газпромбанк" сметка в руски рубли, в съответствие с изискванията на Москва.

 

Няма официална информация дали словаците са плащали в рубли по откритата сметка. Поради липса на плащане в рубли вече беше спрян по-рано газът за Полша, България и Финландия. Европейската комисия призна плащанията в рубли за потенциално нарушаване на наложените от нея спрямо Русия санкции.

 

Междувременно Словакия се старае да диверсифицира газовите си доставки. През последните месеци Братислава е подписала договори за внос на газ, добиван в Северно море. В края на май е завършен и интерконекторът между Словакия и Полша, който ще позволи помпене на газ в двете посоки, а дебитът от Полша съм Словакия е до 4.7 милиарда кубически метра годишно. Словакия търси възможности и за доставки на втечнен газ.

 

Благодарение на всички усилия Братислава е успяла да натрупа известни запаси, а според Прокипчак те ще бъдат увеличени. До 10 юли в словашките хранилища се очаква да има газ за целия следващ отоплителен сезон дори в случай на пълно прекратяване на газовите доставки от Русия. В момента хранилищата на страната са пълни на 52 процента.

 

В събота "Газпром" обяви, че спира за профилактика двете тръби на "Турски поток". Подаването на руски газ за Германия през "Северен поток-1" е намаляло с 60 на сто.

 

"Газпром" е понижил наполовина и доставките на газ за Италия, информира енергийната компания "Ени". Руският монополист е обещал на Рим само половината от 63 милиона кубични метра, които са заявени за днес, съобщи "Ени". Газовите доставки вече бяха съкратени по-рано тази седмица: с 15 на сто в сряда и с 35 на сто в четвъртък от заявеното количество.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени