Васил Велев: На пазарите, на които ние продаваме продукцията си, американските колеги и конкуренти използват електроенергия от порядъка на 50 долара за мвч

Бизнесът настоява за спешен Консултативен съвет по национална сигурност

Васил Велев
Васил Велев Източник: АИКБ

Бизнесът настоява за спешен Консултативен съвет по национална сигурност. Какви са причините поясни в "Денят започва" по БНТ Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Васил Велев: два дни преди коледа 11 европейски асоциации отправиха апел за бързи действия заради високите цени на електроенергията. В България картината е още по-драматична. Българските производители не разполагат с тези дългосрочни договори, които подобряват микса в нашите колеги в Европа.

 

На фона на пазарите, на които ние продаваме продукцията си, американските колеги и конкуренти използват електроенергия от порядъка на 50 долара за мвч, при нас е над 250 долара. Над пет пъти по-висока е себестойността за енергоинтензивните индустрии. Ние отпавихме призив към президента за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност и потърсихме среща с премиера, за да изложим предложението, което правим за модел за компенсиране на високите цени. Искаме това да стане преди нова година, за да знаем дали да започнем работа след като сега се преустанови заради празниците и заради високите цени.

 

Този модел за компенсиране не отговаря на очакваните цени. Този модел, който беше анонсиран от министъра на енергетиката е за цени от порядъка на 250 – 300 лв. за мвч. Въведеното нелогично и разрушително ограничение - таван на компенсацията от 30% от цената на борсата, ще доведе до резултативна цена от 500 лв, което е убийствено.

 

Тъй като вече има сделки на тези нива, този модел не е пригоден и ще доведе до там БЕХ, АЕЦ Козлодуй и НЕК да акумулират милиарди левове свръхпечалба, която всъщност е иззета добавена стойност от предприятията и трудът на хората по този начин ще бъде ограбен. Т.е. връзката между цената на енергията и заплатите е пряка. Колкото повече разходи за електроенергия, толкова по-малко разходи остават за заплати, изобщо ако има заплати.

 

Много предприятия са ограничили дейността си, някои са спрели и не е ясно колко от тях ще подновят работа следващата година при очертаващите се цени на енергията и този ограничен модел за компенсиране на свръхвисоките цени. В България балансът на енергопроизводството  е такъв, че средно претеглената цена , ако целият пазар е регулиран, може да бъде 150 лв. за мвч. За бита тя е 119. На тази база е формирана цената за бита.

 

На тази база е формирана цената след мораториума от НС. Затова ние казваме, че разликата над мораторната цена до цената на борсата трябва да бъде компенсирана в три четвърти, не на сто процента, но на 75%. Това е напълно възможно. Освен това ще остане достатъчно печалба в енергетиката, по-голяма, отколкото е имало през миналата година. Това ще запази конкурентността на българската икономика. Ние не искаме помощи за бизнеса, ние искаме да се върне свръхиззетото от цената на енергията. Няма пречки да не бъдат изпълнени нашите искания. 


Имаме над 50 000 работни места през тази година. Тази тенденция ще се задълбочи, ако не се предприеме решение. Инфлацията към ноември е 7,3 % , а увеличението на цените 24%. Ако не се компенсира енергията инфлацията ще достигне до двуцифрено число. Сега тече скъсяване на веригите на доставки. Можем да увеличим доставките и доходите на хората. До нова година ще търсим такава среща. Планирали сме в първия работен ден на новата година да проведем среща с роботодателските организации, на която ще обсъдим предприетите действия.

Още от "Икономика"

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени