Влезе в сила забраната за внос на руски въглища в ЕС

Масово страните членки на ЕС обръщат поглед към нови доставчици на въглища като Австралия, Южна Африка, Индонезия и Колумбия

Въглища
Въглища Източник: РИА Новости

От полунощ влезе в сила забраната за внос на руски въглища в Европейския съюз, съобщава Франс прес. Това е част от петия пакет от санкции, наложени на Русия заради бруталната й инвазия в Украйна. Забраната вече се прилага от някои държави членки на ЕС, тъй като периодът на спиране на вноса, предвиден в пакета от санкции, започна от 5-и април, но бе позволен 120-дневен гратисен период за изпълнението на вече договорените доставки.

 

До преди войната в Украйна ЕС внасяше от Русия 45% от въглищата, които използваше. Приходите за Русия бяха 4 милиарда евро годишно. След като стана ясно, че ЕС ще лиши Русия от този източник на приходи, Москва намали драстично руските доставки на природен газ за Германия, Италия и Австрия, като така ги принуди да увеличат потреблението на въглища.

 

Поскъпването на суровината причини вълнения в Полша, където голяма част от домакинствата все още се отопляват на въглища. Полша разчита на въглищата за около 80% от производството на електроенергията, която използва. Въпреки че тя е най-големият производител на въглища в ЕС, статистиката показва, че за 2021 г. е внесла над 8 милиона тона руски въглища през 2021 година.

 

От полското Министерството на климата и околната среда обявиха, че тази година Полша ще внесе около 13 милиона тона въглища, като вече са пристигнали общо 6 млн. тона, а други договорени 6 млн. тона тепърва ще пристигнат. Тази сряда Полша внесе 20 000 тона южноафрикански въглища, а утре очаква 31 000 тона въглища от Индонезия. Третата пратка - от 58 000 тона въглища се очаква да пристигне от Амстердам в събота. В Полша отпускат еднократна помощ от около 640 евро на домакинство, с която помагат за покриването на нуждите му от въглища.

 

Забраната за руския внос на въглища идва в трудни времена - някои страни членки на ЕС, като Австрия и Холандия, ще съживяват своите стари централи, работещи с въглища. Освен това масово страните членки на ЕС обръщат поглед към нови доставчици на въглища като Австралия, Южна Африка, Индонезия и Колумбия.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени