Враца задмина Пловдив и Варна по заплати

В София средният доход е надхвърлил 2000 лв. през декември, а в област Благоевград не стига дори 1000 лв.

Враца
Враца Източник: Zonanews
  • Сподели

Данните на Националния статистически институт разкриват, че през последната четвърт на 2020 г. средната месечна брутна работна заплата в столицата е достигнала 1959 лева, като конкретно през декември (месеца на големите премии и коледни бонуси) дори е надхвърлила 2000 лева. В същото време има области, в които трудовите доходи са наполовина по-ниски. Така е в Сливенска, Плевенска, Видинска, Смолянска област, където средните заплати в последния месец на миналата година са били около 1000 лева. 


За мнозина вероятно ще е изненада да научат, че Благоевградска област се изравнява по най-много работещи бедни с "вечния аутсайдер" - района на Видин. През декември средната заплата и в двата региона е била само 952 лева. Данните на НСИ показват и друго интересно явление - Северозападна България определено се развива на различни скорости, като област Враца се развива стремително през последните години и вече е на второ място по доходи след столицата, като изпреварва Варна, Пловдив, Стара Загора. Още през септември 2020 г. средната заплата там е надскочила 1300 лева и е продължила да расте през следващите месеци, като почти достига 1400 лева през декември.

От ИПИ обясняват, че област Враца показва положително развитие в почти всички икономически показатели. Например по показателя "брой предприятия на 1000 души от населението" областта е отличник - броят на фирмите расте 10 пъти по-бързо от средното за страната. Инвестициите също са във възход -  разходите за придобиване на дълготрайни материални активи в областта растат с 6%, докато средно за страната се отчита спад. И още - областта отчита голямо увеличение на броя на студентите в колежи и университети на 1000 души от населението, контрастиращ с общата тенденция за страната, която е към намаляване. 

Още от "Икономика"

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в с. Света Петка: Над 500 милиона лева сме инвестирали в Родопите

Община Велинград работи и по проекти по тригодишната програма на МОН за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища. Общо по програмата на образователното ведомство се предвижда да се отпуснат 210 млн. лв. – по 70 млн. лв. за всяка от трите години

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени