"Ядрена" буря в парламента

Не мина предложение за ускорено разглеждане и приемане на решение за бърз старт и приключване на преговорите за изграждане на новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"

Пленарна зала в НС
Пленарна зала в НС Източник: Zonanews

Народното събрание отхвърли предложение за разглеждане на проекти на решения за изграждане на нови мощности за АЕЦ "Козлодуй" и ще продължи с програмата за работа за днес, която предвижда на второ четене да бъде гласуван законопроект за изменение и допълнение на Закона за инвестициите. Това решиха депутатите, след като председателят Росен Желязков откри пленарното заседание, а председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) предложи като първа точка парламентът да разгледа одобрените вчера проекти на решения за изграждане на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй", съобщи БТА.

 

Предложението за включване в програмата за работа на депутатите бе припознато от председателя на парламента Росен Желязков, но бе отхвърлено от пленарната зала със 102 гласа "за", 61 - "против" и 51 "въздържал се".

 

Две парламентарни комисии гласуваха късно следобед в сряда "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" да започне, проведе и приключи до 15 април преговорите с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" ("Hyundai E&C) -  единствената компания, останала в краткия списък кандидати за изграждане на новите блокове 7 и 8 в ядрената централа.

 

Тази компания има опит, положителни финансови резултати и отговаря на всички изисквания по процедурата, заяви след гласуването в комисиите председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

 

Не закъсняха и реакциите след гласуването в четвъртък. "Ние водим преговори всеки ден, но сега съм разочарован от ПП-ДБ, защото провалят строежа на ядрената централа. Гласуваха против, което не е добър знак", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

"В залата се случи нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят в момента проекта на "Уестингхаус" за ядрена централа заради Свилен Спасов, агента на Държавна сигурност, лично посочен от тях в борда на това дружество", каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

 

Депутатът от партия "Възраждане" Искра Михайлова заяви, че в комисиите депутатите са коментирали, че преди да продължи разглеждането по тази точка, трябва да се запознаят със секретни документи. Това "беше поето като ангажимент от председателите на двете ресорни комисии днес да постъпят в секретно деловодство, народните представители да ги четат и оттам нататък да продължим разискваме по точката".

 

Междувременно "Хюндай" изрази опасенията си от потенциално нелоялна конкуренция по време на процеса на изграждане на седми и осми блок в АЕЦ "Козлодуй". "Hyundai E&C изрази опасения относно потенциално нечестни действия от страна на определени конкуренти", написаха във Фб страницата си от посолството на Република Корея. Заедно с това се изразява надежда, че "Корея може да играе значима роля в постигането на енергийна визия на България".

Още от "Икономика"

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени