Япония ще помогне на Украйна да модернизира газовите си компресорни станции и да внедри мобилни турбини

Подписан e тристранен меморандум между украинския мрежови оператор, Sumitomo Corporation Kawasaki Heavy Industries

Газова турбина на Kawasaki Heavy Industries
Газова турбина на Kawasaki Heavy Industries Източник: Global.kawasaki.com

Япония ще окаже помощ за модернизацията на украинските газокомпресорни станции и въвеждането на мобилни газови турбини. Това ще се случи съгласно подписан меморандум между оператора на газопреносната система на Украйна (GTSOU) и японски производители на енергийно оборудване, предаде Укринформ, цитирайки изявление на украинското министерство на енергетиката.

 

Първият документ, тристранен меморандум между украинския мрежови оператор и "Сумитомо корпорейшън" (Sumitomo Corporation) и "Кавазаки хеви индъстрийс" (Kawasaki Heavy Industries), предвижда модернизация на газокомпресорни станции в Украйна.

 

Вторият, двустранен меморандум за разбирателство, подписан със "Сумитомо корпорейшън", предвижда сътрудничество при въвеждането на мобилни газови турбини, използващи най-модерните технологии за повишаване на устойчивостта и гъвкавостта на енергийната система на Украйна.

 

Още тази година компаниите ще започнат необходимите проучвания и предпроектни проучвания, за да реализират проектите възможно най-бързо. Украинският енергиен министър Герман Галущенко изрази благодарност на Япония за последователната й подкрепа.

 

"Автотрансформатори, газови турбини, защитни съоръжения – всичко това получаваме благодарение на непоколебимата позиция на Япония в желанието си да подкрепи Украйна и украинския народ", подчерта министърът.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени