За година и половина сметките на "Газпром" са се стопили тройно

На практика сега "Газпром" вече няма оперативни средства за строеж на нови газопроводи

Руски природен газ, "Газпром"
Руски природен газ, "Газпром" Източник: Газпром

Опитите на "Газпром" да "вледени" Европа, с които кремълските военнопрестъпници се опитваха да постигнат дистанциране на стария континент от помощ за Украйна, се превърнаха във финансово самоубийство за руския газов монополост. 

 

За година и половина наличните суми по сметките на компанията са се съкратили три пъти, а през първата половина на 2023 г. те са намалявали с 18 млрд. рубли дневно, съобщава The Moscow Times

 

Преди началото на войната "Газпром" е имала по сметките си 2,013 трилиона лубли, което е сравнимо с златните резерви на държави като Аржентина, Мароко или Египет. Към края на 2023 г. авоарите на компанията се свиват наполовина, а към 30 юни 2023 г. сумите по сметките на "Газпром" са вече едва 683 млрд. рубли. 

 

След като се отказа да доставя природен газ на европейските държави и съкрати добива с една четвърт, "Газпром" е загубила 40 % от приходите си и отчете срив на печалбите на своите акционери 8 пъти. 

 

На практика сега "Газпром" вече няма оперативни средства за строеж на нови газопроводи - капиталовите й разходи са около 1,3 трилиона годишно. Чистият паричен поток на "Газпром" (разликата между постъпления и разходи) е твърдо отрицателен - минус 507 млрд. рубли, е оценката на експертите от Алфа банк. 

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени