За първи път в историята САЩ доставиха повече природен газ в Европа, отколкото Русия

Европа търси алтернативи на руския тръбен газ и САЩ е само един от източниците

Природен газ
Природен газ Източник: Zonanews

За първи път в историята САЩ доставиха повече природен газ в Европа, отколкото Русия, съобщи директорът на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол. В свой пост в Twitter той написа, че ЕС трябва да се приготви за трудна зима.

 

 

През изминалия месец Русия ограничи доставките на газ за част от големите си потребители, въпреки че те изпълняват условията, които постави "Газпром". По-рано руската компания спря доставките за България, Полша, Дания и Нидерландия, защото отказаха да изпълнят искането да се плаща в рубли за газа.

 

Европа търси алтернативи на руския тръбен газ и САЩ е само един от източниците. Испанската компания Repsol води преговори за изграждане на терминал в Канада и според анализите на Министерството на околната среда най-подходящото място за това е по източното крайбрежие на Канада, в Нова Скотия.

 

Работата по този проект е най-напреднала, но в същото време основната част от природния газ в Канада се добива на запад - в Албърта и Британска Колумбия. Други източници на втечнен газ за Европа се очертават и страните от Африка.

Още от "Икономика"

България и Чехия ще си сътрудничат при експлоатацията на ядрени мощности

Мнистърът на енергетиката Владимир Малинов запозна посланика на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан с работата по изграждане на нови ядрени блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов настоя за решителни и спешни мерки за въвеждане на терминала за втечнен газ до Александруполис в експло

Припомняме, че българската страна е съакционер в проекта, като "Булгартрансгаз" ЕАД притежава 20% от акционерния капитал на проектното дружество Газтрейд С.А.

Прочетете повече прочетете повече

Реализацията на проекти между България и Азербайджан ще гарантира диверсификацията на енергийните източници

Министърът на енергетиката Владимир Малинов разговаря в Баку с министъра на икономиката на Азербайджан Микаил Джаббаров и със заместник-министъра на енергетиката Камал Абазов

Прочетете повече прочетете повече

Промени в ръководството на БЕХ ЕАД

Освободени са досегашният изпълнителен директор на БЕХ ЕАД Иван Андреев, както и Диян Димитров. Със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД се назначават Валентин Николов и Галина Тодорова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени