За първи път в историята САЩ доставиха повече природен газ в Европа, отколкото Русия

Европа търси алтернативи на руския тръбен газ и САЩ е само един от източниците

Природен газ
Природен газ Източник: Zonanews

За първи път в историята САЩ доставиха повече природен газ в Европа, отколкото Русия, съобщи директорът на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол. В свой пост в Twitter той написа, че ЕС трябва да се приготви за трудна зима.

 

 

През изминалия месец Русия ограничи доставките на газ за част от големите си потребители, въпреки че те изпълняват условията, които постави "Газпром". По-рано руската компания спря доставките за България, Полша, Дания и Нидерландия, защото отказаха да изпълнят искането да се плаща в рубли за газа.

 

Европа търси алтернативи на руския тръбен газ и САЩ е само един от източниците. Испанската компания Repsol води преговори за изграждане на терминал в Канада и според анализите на Министерството на околната среда най-подходящото място за това е по източното крайбрежие на Канада, в Нова Скотия.

 

Работата по този проект е най-напреднала, но в същото време основната част от природния газ в Канада се добива на запад - в Албърта и Британска Колумбия. Други източници на втечнен газ за Европа се очертават и страните от Африка.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени