За поредна година най-високите заплати са в малки общини

Това сочи изследване на Института за пазарна икономика

Община Челопеч
Община Челопеч Източник: Zonanews

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) оповести за пета поредна година данните от проучването си за заплатите по общини. Най-актуалните данни са за 2022 г. и показват средната брутна месечна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение лица в частния и обществения сектор в 265-те общини в страната.


Картата на заплатите дава различен поглед към икономиката на страната, като разкрива успешни примери за развитие както в големите икономически центрове, така и в по-малки индустриални общини, посочват експертите на института.  

 

Дънди Прешъс Металс в Челопеч
Дънди Прешъс Металс в Челопеч Източник: Zonanews

Най-високата средна брутна месечна заплата на наетите в България за 2022 г. е в община Челопеч (3398 лв.). На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2949 лв.), а на трето място е изненадата тази година - община Кнежа (2813 лв.).

 

Община Кнежа
Община Кнежа Източник: Zonanews

Първите три места се заемат от общини, в които са позиционирани водещи компании от добивната индустрия, енергетиката, селското стопанство и преработката на маслодайни култури. На четвърта позиция е Столична община (2475 лв.), следвана от общините Раднево (2450 лв.), Пирдоп (2440 лв.) и Гълъбово (2260 лв.). Топ 10 се допълва от общините Девня (2156 лв.), Панагюрище (2050 лв.) и Божурище (1925 лв.).

 

Община Раднево
Община Раднево Източник: Zonanews
Столична община
Столична община Източник: Zonanews
Табела Пирдоп
Табела Пирдоп Източник: Zonanews

За поредна година прави впечатление, че най-високите средни заплати са в малки общини, на чиято територия оперират големи компании, които формират значителна част от трудовите доходи в района. В топ 10 преобладават общините от Средногорието, които имат силна добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и общините, които приютяват най-големите енергийни компании в страната.

Интересен е пробивът в топ 10 на община Кнежа, където има силно развито зърнопроизводство, и в която е базиран най-големият производител на слънчогледово олио в страната - стопански дейности, които отчитат много силни финансови резултати през 2022 г., отбелязват икономистите.

 

Община Кнежа
Община Кнежа Източник: Zonanews

Сред големите областни центрове най-високите средни възнаграждения са в:

Столична община - 2475 лв. (4-о място в страната)
община Варна - 1642 лв. (17-о място в страната)
община Пловдив - 1584 лв. (22-ро място в страната).

 

Община Пловдив
Община Пловдив Източник: Zonanews

Експертите на института отново наблюдават силно представяне на индустриалните общини в периферията на трите водещи икономически центъра. В топ 25 по заплати в страната влизат:1) общините Божурище, Елин Пелин, Костинброд и Ботевград от широката периферия на София
2) общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна
3) общините Марица и Куклен до Пловдив.

 

Община Ботевград
Община Ботевград Източник: Zonanews

Положителните процеси от последните години водят до ръст в средната заплата във всяка община в страната в периода 2018-2022 г. Средната заплата на наетите в 215 общини бележи ръст между 40% и 70% за четири години. В големите общини (Столична, Пловдив и Варна) ръстът на възнагражденията е над 50% в периода 2018-2022 г. Най-висок ръст се наблюдава в общини, които не са били сред лидерите по възнаграждения, но през последните години са привлекли нова инвестиция или съществуващи компании са се разраснали и са подобрили значително своите резултати. Такива са примерите на общините Кнежа, Брезник и Куклен. В района на Крумовград също се наблюдава сериозен ръст на възнагражденията.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени