Загуби от 450 млн. лева в областта на туризма в България през това лято

Спадът на приходите от нощувки е най-голям в област Бургас - над 250 млн. лева

Слънчев бряг
Слънчев бряг Източник: Zonanews
Българската икономика е претърпяла загуби от 450 милиона лева в областта на туризма това лято, съобщава БНР. Спадът на приходите от нощувки е най-голям в област Бургас - над 250 млн. лв., изчисляват анализатори.
 
През трите месеца – юни, юли и август, броят на реализираните нощувки в страната е 11,3 млн. Ръстът е значителен в сравнение с 6,3 млн. през 2020 г., но е много далеч от близо реализираните 16,5 млн. нощувки през 2019 г.
 
Спадът в приходите от нощувки през трите месеца е най-голям в областите Бургас, Варна, Добрич, София и Пловдив. Туризмът се възстановява бавно благодарение на държавната подкрепа и на облекченията в изискванията за пътуване в Европа, смятат от Института за пазарна икономика, откъдето прогнозират значителни проблеми в следващите месеци.
 
Заради присъствието на България в списъците на държавите с висок риск от разпространение на COVID-19, високата заболеваемост и ниската ваксинация, които поставят под съмнение зимния сезон.

Още от "Икономика"

Зърнопроизводителите бесни заради заплаха на Кирил Петков, на крачка да подкарат тракторите към София

Според тях изказването на Киро Харварда противоречи на функционирането на механизмите на финансиране в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени