Заради санкциите в Русия замразяват големите си проекти за втечнен газ

На фона на западните санкции най-голямата руска частна газова компания "Новатек" спря работа по обещаващи проекти за износ на втеч...

Съоръжение за втечнен газ в Русия
Съоръжение за втечнен газ в Русия Източник: ТАСС

На фона на западните санкции най-голямата руска частна газова компания "Новатек" спря работа по обещаващи проекти за износ на втечнен природен газ (LNG) - Мурмански LNG и Ob LNG, съобщиха информирани източници за "Комерсант".

 

Според тях в "Новатек" са разбрали, че всички бъдещи проекти за втечнен природен газ на компанията ще попадат под западните санкции. Също така все още не е ясно къде биха могли да се строят танкери, които да обслужват арктическите проекти, как да се финансират и как да се организира търговия. В тази ситуация "Новатек" реши да се съсредоточи върху завършването на "Арктик LNG-2" и осигуряването на доставки от проекта.

 

Мурманският LNG, състоящ се от три линии с капацитет 6,8 милиона тона всяка, и Обския LNG с капацитет 6 милиона тона трябваше да бъдат следващите проекти на компанията след "Арктик LNG 2". В същото време мурманският втечнен природен газ се смяташе за най-обещаващия, особено в условията на санкции, отбелязва "Комерсант".

 

Това се дължи на факта, че местоположението му в незаледеното пристанище Мурманск елиминира необходимостта от изграждане на танкери с повишен клас за работа в условия на вечния лед Arc7 и направи възможно износа на втечнен природен газ на конвенционални плавателни съдове. Освен това проектът се захранва от произвеждащата еленергия в излишък Колска АЕЦ на Росатом, използвайки електрически задвижвания вместо чуждестранно газотурбинно оборудване.

 

На свой ред Обската LNG трябваше да бъде внедрена в Sabbeta в тандем с Обския газовохимически комплекс (ГХК). Новатек продължава да работи по последното. Ако обаче по-рано се планираше да се произвежда нисковъглероден амоняк и водород, сега, според Комерсант, се обмисля възможността за производство на амоняк, както и карбамид за по-нататъшен износ по Северния морски път към Азия.

 

В края на юни Европейският съюз прие 14-ия пакет от санкции срещу Русия, съгласно който забрани новите инвестиции, както и предоставянето на стоки, технологии и услуги, необходими за завършване на строителството на Мурманския LNG и Обския LNG.

 

В същото време, поради тоталните санкции на САЩ, проектът "Арктически LNG-2" на Новатек, където първата част вече е пусната, а втората се подготвя за монтаж, започна да изпитва затруднения с доставката на суровини. Както РБК писа по-рано, компанията планира да отложи пускането на третата линия на завода от 2026 г. за 2028 г.

Още от "Икономика"

НЕК стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира"

Подмяната на хидроагрегатите на база на модерни високотехнологични решения ще гарантира дългосрочната устойчива работа на централата и ще подобри сигурността на електроенергийната система, заяви министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Българската тол система става съвместима с европейската

Припомняме, че служебният кабинет предложи промените през май миналата година като реакция на предявен иск от Брюксел по отношение на липсваща транспонирана директива относно тол системата

Прочетете повече прочетете повече

"Газпром" ще губи $6,5 млрд. годишно след спирането на транзитните доставки през Украйна

През последните години на последното десетилетие обемът на доставките на руски газ за Европа през Украйна беше около 90 млрд. куб.м. годишно, след това започна да спада и през 2021 г. възлиза на 42 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени