Зърнопроизводителите бесни заради заплаха на Кирил Петков, на крачка да подкарат тракторите към София

Според тях изказването на Киро Харварда противоречи на функционирането на механизмите на финансиране в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС

Протестиращи селскостопански производители
Протестиращи селскостопански производители Източник: Agri.bg
Членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обсъждат в неформални разговори дали и кога да изкарат тракторите към София след вчерашното изказване на Кирил Петков от ПП Продължаваме промяната, в което той акцентира, че на ферми с над 15 000 декара не им трябват субсидии. Това съобщава Agroclub.bg.
 
Зърнопроизводители от региона на Плевен, Ловеч, Павликени и Велико Търново, с които АгроКлуб поддържа връзка от години, споделиха, че са буквално "бесни" от изказването на Кирил Петков, което според тях противоречи на функционирането на механизмите на финансиране в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, още повече и на заложените параметри в приетата вчера от Европейския парламент - нова ОСП 2023-2027.
 
Зърнопроизводителите говорят разгорещено по темата от вчера, като коментират, че изчакват реално встъпване в управление на очакваната коалиция и дали изнесеното като предупреждение вчера ще се реализира на практика. Ако това стане - колони с трактори ще тръгнат към жълтите павета в София - буквално веднага, споделиха земеделците пред АгроКлуб.
 
Новата аграрно-политическа ситуация е малко странна за сектора, защото изразява или некомпетентност и изпусната по грешка фраза, или заявка за стратегическо манипулиране на пазара и експорта на зърно, който до момента се контролира главно от американски компании, а се знае, че Кирил Петков е с желязна протекция от страна на американското посолство у нас и това може да е заявка за промяна в модела на изкупуване, консолидиране и реализация на експортните сделки със зърно.
 
Към момента всички остават в ситуация на изчакване, но напрежението сред професионалните земеделци, разко се е покачило. Някои от акцентите, които те припомнят е, че не трябва да се забравят сумите, които ежегодно влизат в икономиката, чрез изплащането на рентите в селските региони.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени