Защо кабинетът лъже: По-евтин бензин в 5 страни от ЕС, навсякъде дизелът е по-изгоден и от него

Стандартът на живот у нас е много по-нисък, отколкото във всички изброени държави с по-евтин бензин

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев, който още не обелва и дума за тайната си среща с ЛУКойл, се изказаха в защита на петролния картел у нас, като буквално излъгаха, че цените на горивата в България са "най-евтините” (а правилно на нашия език е "най-ниските") в Европейския съюз.

 

Простото сравнение показва, че при 2,99 лв. на колонките в сряда, в 5 от другите страни на ЕС имаме по-ниски от нашите котировки на бензина. А при нас и данъците, и акцизите са по-малки, отколкото в конкретните държави:

Словения, Кипър, Полша, Малта, Унгария. 

 

Цените на горивата в България и други държави от ЕС
Цените на горивата в България и други държави от ЕС Източник: 19 min.bg

Има и друга много съществена разлика: във всички тях, без Унгария, където бензинът е 20% по-евтин, отколкото у нас, той се прави от скъп петрол, докато ние с народа на Орбан използваме най-евтиния и некачествен руски нефт. Неговата цена в момента е 40% по-ниска от котировката на Брент.

 

Разбира се, много важно е да се каже, че и стандартът на живот у нас е много по-нисък, отколкото във всички изброени държави с по-евтин бензин.

 

Още по-тежко е положението с дизела, който в сряда в София струваше вече 3,16 лв. За 2 седмици той добави 20% към цената си при спад на котировките на петрола. България е една от 2-те държави в ЕС, където дизелът е по-скъп от бензина.

 

Това е истинско чудо, за да не го наречем измама за стотици милиони, която само правителството на Промяната не забелязва, като си измива ръцете с НАП.

 

Защо?

Първо, дизелът е вторичен продукт от производството на бензин. Второ, неговият акциз у нас не просто е най-нисък в ЕС, той е по-нисък от акциза на бензина при равни други данъци. Трето, произвежда се тук, в България, където имаме най-евтината работна ръка, най-ниските данъци, най-евтино продадената рафинерия в света (30 пъти по-изгодно за руснаците, отколкото по-малка в Румъния), най-остарялата техника и работим с най-евтиния руски петрол. Прости числа срещу истински лъжи в страстната седмица.

 

Източник: 19 min.bg

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени