Защо протестират селскостопанските производители в Германия

По изчисления на Асоциацията на германските фермери на демонстрациите из цялата страна са били изкарани над 100 000 трактора

Протести на селскостопански производители в Германия
Протести на селскостопански производители в Германия Източник: IMAGO

Германия вече втора седмица е обхваната от протести на селскостопанските производители, които блокират магистрали и кръстовища, влизат в градовете с тракторите си и спират движението. Някои фермери, за които се твърди, че са подкрепени от крайнодесни екстремисти, се опитаха да щурмуват ферибота, с който министърът на икономиката и вицеканцлер Роберт Хабек се връщаше от почивка. Демонстрациите доведоха и до спиране на производството на "Фолксваген" (VW) в Емден, провинция Долна Саксония, съобщава германското издание "Билд".   

 

По изчисления на Асоциацията на германските фермери на демонстрациите из цялата страна са били изкарани над 100 000 трактора и почти всеки селскостопански производител е участвал под някаква форма. "Благодарим на населението за огромната солидарност и подкрепа. Седемдесет процента от германците са зад нас. Тази подкрепа потвърждава, че се движим в правилна посока и ни вдъхва кураж. В митингите на пазарите из цялата страна се включиха и хиляди хора, които не работят в селскостопанския сектор… Солидарност с нас изразиха и представители на други браншове, като хлебари, месари, ресторантьори и търговци ", се казва в прессъобщение на браншовата организация, цитирано от германския информационен портал "Аграр хойте".  

 

Причините за недоволството 

Когато дойде на власт през декември 2021 г., настоящото лявоцентристко правителство на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), "Съюз 90/Зелени" и неолибералната Свободна демократическа партия (СвДП) обеща напредък без да е нужно да се затягат коланите. Никой обаче не беше подготвен за войната в Украйна и предизвиканите от нея верижни ефекти, пише "Дойче веле". В началото правителството планираше да предостави 60 млрд. евро за безболезнен зелен преход. Парите бяха останали от спешния държавен заем, одобрен по време на пандемията от коронавирус. На 15 ноември Конституционният съд на Германия обяви тази бюджетна мярка за противоконституционна.

 

Бюджетната криза в Германия се задълбочи, след като няколко дни по-късно министерството на финансите замрази разходите на всички федерални министерства за следващите няколко години. Правителството беше изправено пред задачата да запълни дупката в бюджета, докато икономиката се оказа на ръба на рецесията, а повишаването на цените на енергията и хранителните продукти се отрази на жизнения стандарт на голяма част от обществото, обобщава "Дойче веле".

 

Протести на фермери в Германия
Протести на фермери в Германия Източник: Ройтерс

Селскостопанските производители сега са загрижени за бъдещето си и критикуват въвеждането на все по-многобройни и строги държавни изисквания и липсата на сигурност при планирането.  Освен това фермерите са недоволни от рязкото повишаване на производствените разходи за торове, бензин, дизелово гориво и електроенергия, съчетано с ниските цени, на които се изкупуват стоките им, отбелязва телевизия Ен Де Ер.  

 

Неотдавна стана ясно, че "светофарната коалиция" е одобрила редица мерки за икономии, които засягат и селскостопанските производители. Това включва  рязко намаляване на данъчните облекчения и съкращаване на субсидиите за дизелово гориво за селскостопанските машини. Субсидията за аграрния дизел, която е в сила повече от 70 години, първоначално трябваше да бъде отменена незабавно, но впоследствие правителството на канцлера Олаф Шолц реши тя да отпадне постепенно в рамките на три години. През тази година размерът ѝ трябва да намалее с 40%, а през 2025 и 2026 г. с по още 30 процента. Така през 2026 г. фермерите повече няма да се получават никакви помощи за дизелово гориво, посочва в. "Берлинер моргенпост".  

 

Според изчисления на федералното правителство конкретно с тази мярка ще бъдат спестени около 440 милиона евро, като същевременно разходите на стопанствата ще нараснат средно с около 3000 евро годишно, отбелязва сп. "Фокус".  Но това е капката, която преля чашата и изкара фермерите масови протести. Асоциацията на германските ферми заяви, че не смята разсрочената отмяна на субсидиите за решение. "Един прогнил компромис, като този, който сега поставиха на масата, не може да бъде никакво решение.  Ние няма да изтеглим тракторите си от улицата", каза председателят на организацията Йоахим Руквид, цитиран сп. "Фокус". 

 

"Ние разчитаме на това, че в понеделник лидерите на парламентарните групи ще излязат с решение за аграрния дизел" и направят "сериозни предложения", допълни той по повод насрочените за днес преговори между правителството и протестиращите. "И за да няма недоразумения, тема на разговорите в понеделник ще бъде единствено аграрният дизел", подчерта Руквид. 

 

"Много селскостопански производители имат чувството, че ги поучават хора, които почти нищо не разбират от проблеми като поредното увеличаване на популацията на вълците и същевременно не са засегнати от несгоди като бавния интернет в селата", пише Матиас Шулце Щайнман в материал, публикуван в сп. "Шпигел".

 

"Освен това тези хора не знаят как следва да се прилагат многобройните им изисквания за растителна защита, ако разходите не бъдат покрити чрез повишаване на цените за хранителните продукти. В крайна сметка постоянно се появяват нови правила, но на селскостопанските производители не се дават никакви нови шансове. Нуждаем се от идеи за решаване на големите проблеми - от опазването на климата и запазването на биоразнообразието до реорганизацията на животновъдството", посочва германският журналист.  

 

"Познавам много млади стопани, които само чакат да преустроят оборите си в съответствие със стандартите за климата и хуманното отношение към животните, за да осигурят по-добър живот на добитъка си, и за които скакалецът е също толкова важен, колкото и приличната реколта от пшеница. Много от тях… трябваше да се откажат през последните години, защото такова земеделие не е печелившо, отговорните органи не са знаели какво могат да разрешат, а стопанствата не разполагат с необходимата планова обезпеченост за инвестиции в размер на милиони, които ще се изплатят едва след две десетилетия", заключава Щайнман.

 

Позицията на Берлин 

Канцлерът Шолц в събота разпространи видеообръщение, в което заяви: "Ако законните протести се превърнат в гняв или незачитане на демократичните процеси и институции, тогава всички губим. Ще спечелят само тези, които презират нашата демокрация". Той разкритикува и собственото си правителство. "Вече знам, също и от личен опит, натрупан през последните няколко месеца, че конфликтите могат да ви изтощят и да подклаждат несигурност. Дори и работата на правителството не винаги протича така, както аз смятам за правилно. Тази година трябва да се справим по-добре. Компромисът е също толкова важна част от демокрацията, колкото и несъгласието", допълни Шолц. 

 

Същевременно финансовият министър Кристиан Линднер в събота обеща, че ще бъдат представени мерки, насочени към облекчаването на бюрократичните тежести за селскостопанските производители. "Настоящите дискусии за селското стопанство не засягат единствено въпроса за публичните средства и субсидии. Коментира се и темата за нарастващото разочарование на фермерите от увеличаването на нормативните актове и на други форми на намеса в бизнеса им. Ето защо трябва да видим как може да се помогне за икономическото им благополучие чрез намаляване на регулациите", каза Линднер, цитиран от сп. "Шпигел".  

 

"Ако се премахват субсидиите, тогава стъпка по стъпка трябва да се отстранят и скъпите бюрократични процедури. Това би било честно", посочи финансовият министър. Очаква се днес хиляди фермери да се включат голяма демонстрация в Берлин, която ще бъде кулминацията на седмицата на протести на селскостопанските производители.

 

Източник: БТА

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени