Зелени момичета в помощ на кръговата икономика в България

Очакват се 700 000 нови работни места в ЕС до 2030

Зелени момичета в помощ на кръговата икономика в България
Зелени момичета в помощ на кръговата икономика в България Източник: PR Team

 Днес, 8 май 2024г., стартира иновативният европейски проект "Зелени момичета", GirlsGoGreen, финансиран по програма Еразъм+, Project 2023-2BG01-KA210-SCH-000185374. Сдружение "АЛДА Асосиейшън" е основен партньор и координатор на проекта.

 

Доклад на Евростат "Жените в науката и технологиите" (2022 г.) посочва, че средно България е с 58 %, а Гърция с 53 % жени, заети с такива професии, но предимно в услугите. Въпреки че жените съставляват по-голямата част от хората, заети в науката и технологиите, те са били недостатъчно представени като учени и инженери, като представляват само 41% от общия брой учени и инженери в Европа през 2022 г. (Евростат).

 

В инженерните професии (техници по физически и инженерни науки, инженерни професионалисти), които са сред най-разпространените зелени професии, жените представляват по-малко от 1 на всеки 4 работници (ОИСР, 2023 г.). Например делът на жените на зелени работни места в Гърция е 32% според тази статия. България има около 38%, докато Турция има по-малко от 20% жени на зелени работни места според проучването преди проекта.

 

Проектът "Зелени момичета", GirlsGoGreen насърчава интегрирания подход - наука, технологии, инженерство и математика (I-STEM) сред учителите по СТЕМ дисциплини като интердисциплинарен метод на преподаване и изготвяне на уроци в контекста на околната среда и кръговата икономика (CE), като се фокусира особено върху повишаването на интереса на момичетата към STEM и зеленото образование.

 

Проектът въвежда предимствата на педагогиката, базирана на предизвикателства за съвместно създаване (CCC_BL) на STEM и зелени умения сред участващите организации и техните учители и ментори. CCC_BL е педагогически подход, който комбинира елементи на съвместно създаване, обучение, базирано на предизвикателства, и обучение, базирано на проблеми. Използва се в различни образователни среди за подготовка на учениците за кариери в областта на СТЕМ/STEM, включително тези в зелени индустрии и се използва за подготовка на ученици за зелени работни места.

 

Изчислява, че кръговата икономика ще създаде 700 000 нови работни места в ЕС до 2030 г. (Cambridge Econometrics, Trinomics и ICF 2018). Инженерите и професионалистите в областта на STEM са водещите в новите технологични разработки и иновациите и следователно се предполага, че преходът към кръговата икономика ще увеличи търсенето на нови умения в областта на инженерството и общия STEM сектор, в който жените са недостатъчно представени.

 

Партньори по проекта са елитните училища от Гърция и Турция - Platon School и Istanbul Ataturk Fen Lises. От българска страна асоцииран партньор е частното училище "Абрахам Линкълн". В проекта се включва и иновативното СТЕМ 125-то училище в София.

 

Проектът е насочен към изграждане на зелени умения за зелени професии сред момичета от средните класове в училищата. GirlsGoGreen (GGG) има за цел да даде възможност на момичетата от средното образование (SE) да придобият зелени умения чрез иновативен базиран на предизвикателства педагогически подход и ангажиране на момичетата в практики за устойчивост.

 

Конкретните цели на проекта са:

1. Проучване и споделяне на най-добрите европейски учебни практики за ангажиране на момичета от средните класове в STEM образование с акцент върху зелените умения;

2. Подкрепяне на  STEM учители от средното образование с нови знания и умения в I-STEM преподаване в рамките на околната среда и CE контекст;

3. Повишаване на интереса към STEM и осведомеността относно СТЕМ образованието за зелени умения сред момичета от средни училища в ЕС и една неформална група чрез пилотния нов инструмент на GGG;

4. Осигуряване на ценна обратна връзка за кариерното ориентиране в ЕС на 60 момичета от средните училища в ЕС;

5. Създаване на европейска мрежа от посланици на GGG между средните училища, местните общности и бизнеса чрез организиране на 3 мултиплициращи събития GirlsGoGreen в България, Гърция и Турция и европейски хакатон в областта на зелените умения и знания.

 

Проектът ще подготвя момичета за професии както следва:

a. Производител на паспорт на материала

b. Асистент за зелена мобилност

в. Анализатор на данни за околната среда – мениджър устойчиво развитие

г. Градски микро фермер – експерт в устойчиво селско стопанство и хранителни системи

 

* МОТ (Международната организация на труда) определя зелените работни места като "трансформацията на икономики, предприятия, работни места и пазари на труда в устойчива икономика с ниски въглеродни емисии, осигуряваща достоен труд" (МОТ, 2012a). Според Европейската генерална дирекция за климатични действия (2023 г.), целта на ЕС за намаляване на емисиите с 55% до 2030 г. и крайната ни цел за климатична неутралност до 2050 г. ще изискват дълбоки промени в нашата икономика и енергийни системи.

 

От проектирането на електрически автомобили до експлоатацията на огромни слънчеви ферми, които генерират възобновяема електроенергия, нови работни места и нови умения ще са необходими за изграждането на тази по-екологична икономика. Започвайки от детството, момичетата и момчетата се социализират по различен начин, което ги възпира да следват "трудни" предмети по природни науки и математика (УНИЦЕФ 2020 г.). Други фактори могат също да бъдат неравенството в образованието, остарелите методи на преподаване и учебни програми и липсата на програми за жени STEM в училище (EQUALS Global Partnership, ITU и UN Women 202, UNICEF 20201).

 

Момичетата са също толкова склонни да работят в научната сфера, колкото и момчетата, но те представляват само един от всеки трима завършили STEM (Европейска комисия 2022a). В съответствие с член 13 (Насърчаване на участието на жените в STEM) от Плана за действие на Комисията за цифрово образование, GGG се стреми да се справи с разликата между половете в STEM и ИКТ и да даде възможност на мин. 60 тийнейджърки да се включат отново в обучението по STEM и CE и да увеличат своите пригодност за заетост. Допълнителна информация за проекта: https://eit-girlsgocircular.eu/bg/about/#close

Още от "Икономика"

Енергийният министър: Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има

Той има уверението на АЕЦ "Козлодуй", че в понеделник в предстоящата седмица ще подадат ново заявление с по-нисък процент на увеличение на цената в микса на регулирания пазар

Прочетете повече прочетете повече

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени