Зеленски наложи санкции на стотици руски компани и физически лица

санкците срещу тях се налагат за срок от 10 години

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски наложи санкции срещу 230 граждани и над 350 руски компании, както и срещу министерството на финансите и Съвета на федерацията на руското Федерално събрание. Това се посочва в два указа, публикувани на  сайта  на украинския държавен глава.

 

Според единия указ, обект на санкции са над 230 руснаци и 154 руски компании, вкл. една от временно окупирания Мелитопол. Вторият указ засяга 225 руски компании и 33 физически лица. 

 

Според документите, санкците срещу тях се налагат за срок от 10 години. Те включват блокиране на активи, прекратяване на търговски операции, анулиране на лицензи и други ограничения. Мерките са общо 11. 

 

Списъкът на юридическите лица включва завода в Нижни Новгород Електромаш, Конструкторско бюро за навигационни системи, акционерно дружество Краснознаменски завод за полупроводникови прибори Арсенал, Московско производствено обединение за компютри и информатика, Научно-производствено предприятие Криптон и други компании, свързани с руския военно-промишлен комплекс.

Още от "Икономика"

Западните санкции задушават руски проекти в Арктика за десетки милиарди долари

Американските санкции работят изненадващо добре, казва Малте Хъмпърт, основател на Арктическия институт, който наблюдава разширяването на Русия в региона през последните десет години

Прочетете повече прочетете повече

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени