Жечо Станков разобличи Асен Василев за въглищните централи

Теменужка Петкова показа отговор от настоящия енергиен министър. От него се разбира, че  е еднолично решение на тогавашния министър Асен Василев да се закрият централите

Жечо Станков, ГЕРБ
Жечо Станков, ГЕРБ Източник: Zonanews

Народните представители от ГЕРБ-СДС Жечо Станков и Асен Василев от ПП влязоха в парламентарна схватка кой е поел ангажимент за затварянето на българските въглищни централи. 

 

Бившият вицепремиер Асен Василев обвини скандално ГЕРБ и Бойко Борисов за решението за затварянето на въглищните централи. Той бе незабавно опроверган в кулоарите от Жечо Станков, който показа документи, потвърждаващи твърденията му.

 

Народният представител от ГЕРБ прекъсна брифинга на Василев и между двамата започна словесен спор кой е отговорен за ангажимента за намаляване на въглеродните емисии.

 

"От 2022 трябва да намаляваме с 10% капацитета на тези централи. 250 дни е работил ТЕЦ 2 на пълна мощност, тази година трябва да работи само 50 дни", подчерта Станков. 


"Какво подписа 2020 г. г-н Борисов в Брюксел", попита Асен Василев, а Жечо Станков обяви, че ГЕРБ никога не е поемала ангажимент за затваряне на въглищните централи.


Три централи в Маришкия басейн ще бъдат затворени 2024 г., продължи той. А Асен Василев започна да дърпа документа, на който Станков се позоваваше. Ето, в анекса на Плана го пише, не дърпайте документа, ядоса се депутатът на ГЕРБ. 

 

А Теменужка Петкова показа отговор от настоящия енергиен министър. От него се разбира, че  е еднолично решение на тогавашния министър Асен Василев да се закрият централите, обясни тя.

 

Според ГЕРБ трябва да бъде внесен проект на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн. Тази позиция заявиха по-рано днес по време на брифинг в централата на пратията, излъчено във Фейсбук, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите Теменужка Петкова, Делян Добрев и Жечо Станков.

 

"Докато е бил шеф на енергетиката, Асен Василев е нанесъл непоправими щети. Изходът е служебният кабинет да отвори наново Плана за възстановяване и устойчивост", каза Борисов.

 

 

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени