Живодар Терзиев: Горивата в България ще продължат да поскъпват поне до края на януари

Това е прогнозата на председателят на Българската петролна и газова асоциация

Живодар Терзиев
Живодар Терзиев Източник: БПГА

Горивата в България ще продължат да поскъпват поне до края на януари заради високите цени на международните пазари, а най-скъп ще остане метанът. Това прогнозира пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

 

През миналата година бензинът скочи с 1/3, дизелът с 36%, пропан бутанът с близо 2/3, а метанът над 2 пъти, което засегна сериозно както шофьорите на леки автомобили, така и превозвачите.

 

Прогнозата за цените на горивата е трудна и неясна, призна Терзиев. През първата десетдневка на януари има постепенно и устойчиво покачване на международните цени, което се дължи на високата цена на тока и газа и е притеснително, коментира той.

 

По думите му към днешна дата не се очертава явна тенденция на понижение. По-евтини горива по Коледа: мечта или реалност? През януари цените ще растат или поне на бензиностанциите няма да видим особено понижение, заяви експертът.

 

Изискваната от ЕС биокомпонента в горивата допълнително повишава цената им със средно 20-40 стотинки на литър. 

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени