Адмирал Бауер: Готови сме за директен сблъсък с Русия

Според председателя на Военния комитет на НАТО, Алиансът е разбрал промяната в ситуацията със сигурността още през 2014 г., след руската окупация на Крим

Адмирал Роб Бауер
Адмирал Роб Бауер Източник: Armyinform

Страните от НАТО са подготвени за потенциален директен сблъсък с Русия. Това съобщи председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер в интервю за ArmyInform, цитирано от УНИАН. Според него Алиансът е разбрал промяната в ситуацията със сигурността още през 2014 г., след руската окупация на Крим.

 

От 2019 г. съюзниците от НАТО започнаха да се връщат към колективната сигурност: те промениха своята отбранителна стратегия, оперативно планиране и силите, необходими за изпълнение на всички тези задачи.

 

"Сега всички разбираме, че в контекста на връщане към колективната сигурност времето не е на наша страна. Защото врагът решава кога и къде те атакува и колко дълго ще продължи конфликтът. Украйна, за съжаление, се убеди в това. Готови ли сме? Отговор: Да! Това е основната ни задача - да бъдем готови. Ако това се случи днес, тогава ще трябва да се борите с това, което имате. Това винаги е комбинация от готовност за днешния ден и в същото време подобряване на възможностите за бъдещето", каза Бауер.

 

Адмиралът отбеляза още, че от 2016 г. Алиансът разширява присъствието си в Прибалтика, а с началото на пълномащабна война - в Словакия, Унгария, Румъния, България.

 

"Сега имаме осем такива бойни групи с размер на батальон, които могат да бъдат обединени в бригада, ако е необходимо. Засегнатите държави непрекъснато работят по този механизъм. Ако е необходимо повече, тогава ще го обмислим. Но засега това е достатъчно", каза адмиралът.

 

В същото време Бауер отбеляза, че съвременната война има и други измерения, като киберпространството или атаките в космоса, а Русия също има начини да упражнява влияние в Арктика, в западната част на Атлантическия океан, в Африка, в Средиземно море, в Черно море.

 

Според него е грешка да се фокусираме само върху източния фланг, защото руснаците не са само там. НАТО постоянно следи техните действия и реагира съответно, ако е необходимо.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени