Адв. Менко Менков: Сигурен съм - прокуратурата има пълна информация, че Борисов няма отношение към пране на пари и имотни сделки

Клиентът ми никога не е бил разследван в Испания и обвинението разполага с такава информация, казва топадвокатът

Адвокат Менко Менков
Адвокат Менко Менков

Топадвокатът Менко Менков в интервю за "24 часа"

 

Адвокат Менков, активизирането на прокуратурата по делата, придобили известност като "Барселонагейт" и "Чекмеджегейт", част от войната на главния прокурор Иван Гешев с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ли е?

Не мога да преценя. По-скоро е ответна реакция на прокуратурата. До този момент няма официално решение на главния прокурор дали ще поиска имунитета на Бойко Борисов заради т. нар. дело "Барселонагейт", както медиите го наричате.

 

Изненада ли ви предложението на Софийската градска прокуратура (СГП) да се поиска имунитетът на Борисов?

От правна гледна точка - да. По мои сведения има писмени произнасяния на прокуратурата от 25 май, деня, в който г-н Борисов беше на разпит като свидетел, че по делото не са събрани доказателства за повдигане на обвинения на когото и да било. Дадени са и инструкции за събиране на допълнителни доказателства. Три дни по-късно, като два от тях са почивни, Софийска градска прокуратура предлага на г-н Гешев да поиска имунитета на г-н Борисов.

Какво се е събрало за един работен ден, не знам. Но съм сигурен, че няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинение. Защото бе напълно доказано, че г-н Борисов няма никакво касателство към предмета на престъплението.

 

Какво се разследва?

Пране на пари, финансови сделки, имотни сделки, към които г-н Борисов няма никакво касателство. Сигурен съм, че държавното обвинение разполага с пълната информация, че той няма отношение. Първо, прокуратурата работи по това дело вече близо четири години. И доколкото имам информация както от медиите, така и от мои източници, не, разбира се, от прокурори, две съдебни поръчки до Испания дават на българската прокуратура доказателства, че г-н Борисов наистина няма никакво отношение. Испанската специализирана прокуратура се е произнесла официално.

 

И какво казва Испанската специализирана прокуратура?

Тя се е занимавала с този казус и казва, че няма данни за престъпление, което да е извършено от когото и да било. Г-н Борисов никога не е бил разследвано лице там. Те използват този термин. Тоест казусът е изключително чист и не е необходимо четири години да се разследва има ли касателство към прането на пари, или не. Освен това в Испания сделките с тези два имота, които многократно сте описвали в публикации, са изследвани от данъчната администрация. Разполагам с официални документи, че по отношение на имотите няма никакви нарушения, още по-малко на данъчното законодателство на Испания. Там режимът на продажба на недвижими имоти е такъв, че за да бъде продаден, трябва да има специално удостоверение от данъчната служба, че не се дължат данъци и такси, каквито удостоверения са издадени на собствениците.

Не на последно място, искам да отбележа начина, по който се водят разпитите на свидетелите, които публично и демонстративно се обявяват кои са и кога ще бъдат разпитани. Тези разпити не водят до извод, че се разследва пране на пари. Въпросите, които се задават на тези т.нар. свидетели, защото те не са свидетели на нищо, включително и г-н Борисов не е свидетел на нищо, защото не знае нито кой е собственик, нито кои са дружествата, участвали във финансирането за покупката.

Но въпросите, които се задават, са клюкарски. За публикации отпреди 10-15 г., което е абсолютно несериозно. Разпитите на лица, които търсят евтина публичност на гърба на г-н Борисов, които говорят клюки и сплетни, също не може да бъдат доказателство, а само плах опит той да бъде компрометиран по някакъв начин.

 

Какво ги питат?

Познавате ли този, познавате ли онзи? И какво като познавам някого отпреди 30 или 50 г., били сме съученици и сме се видели за последно преди 15 г. И какво като има публикация отпреди 13 г. за някакъв футболен мач, а в нея пише: според софийската клюка еди-какво си било станало.

Единствената причина този казус отново да се изважда е политическата ситуация, обстановката във връзка с искането за свалянето на главния прокурор. Но не се страхуваме. Г-н Борисов заяви, че няма да си свали имунитета. Аз съм на същото мнение. Ако искането бъде депозирано, ще откажем, за да се види какви доказателства прокуратурата е събрала. Именно, защото смятаме, че не е извършил никакво престъпление. А и трябва да спре да се извършва политическа репресия чрез искане за сваляне на имунитета.

В последните години, бих казал повече от десет, заради обществения и медийния натиск, на когото му поискат имунитета, светкавично, за да не го помислят за лош човек и престъпник, казва, че го дава. Искаме да видим доказателствата по делото, за да стане ясно, че има само клюки, сплетни и слухове. А НПК забранява тези неща да бъдат доказателства.

 

При изявлението на главния прокурор се разбра, че състудент на Иван Гешев е наблюдаващият прокурор по делото. Смущава ли ви това?

Смутен съм, че в последните години се практикува прокурори да извършват лично разследване. Законът го допуска, но идеята на НПК и конституцията е, че прокурорът повдига и поддържа обвинението, а в последните години прокурорите се превърнаха в разследващи органи.

 

Какво значи лично разследване?

Точно това. Постоянно ходим в някакви прокуратури. Вместо прокуратурата да даде разследването на разследващ полицай или на следовател съгласно разпоредбите на НПК, прокурорите се превърнаха в разследващи органи. Това, от една страна, говори, че или прокуратурата няма доверие на разследващите органи, или се преследват други цели.

Няма да кажа нищо лошо срещу наблюдаващия прокурор и не му завиждам на положението, в което е попаднал. Но ако главният прокурор е състудент с него, тогава остро би се поставил въпросът дали не са налице основанията за самоотвод, защото сме в хипотезата изначално на г-н Борисов да не бъде предоставен справедлив и безпристрастен процес съобразно Европейската конвенция за защита правата на човека.

 

Кой е наблюдаващият прокурор?

Стефан Христов се казва.

 

Докато СГП се активизира по "Барселонагейт", тя прекрати "Чекмеджегейт".

Нека изясним ситуацията. "Чекмеджегейт" няма. Това досъдебно производство никога не се е водило срещу г-н Борисов. То е срещу неизвестни извършители, които са използвали технически средства, за да заснемат и да записват други лица без надлежните разрешения. И за престъпления против правосъдието, че тези неща са използвани, за да се заблуди определен държавен орган, който извършва наказателно преследване. Г-н Борисов е само свидетел.

Освен това става въпрос за манипулиран снимков материал и видеоматериал, което е достатъчно добре установено. Включително ние разполагаме с подобни доказателства, защото извършихме самостоятелен анализ на снимките и записите.

Второ, ако погледнете всички фотоси, няма нито един, на който г-н Борисов да е с някакви отпечатъци на банкноти или кюлчета. Тоест това са самостоятелно аранжирани кадри, специално за да бъде окепазен пред обществото. И не на последно място не може няколко години да разследваме човек, за да му намерим нещо.

 

Бившият премиер беше на разпит и във ВКП във връзка с проверка след брифинга на главния прокурор. Защо? 

Тя също е част от шоуто да бъде разкарван. По нея първи обяснения е дал самият г-н Гешев за някакво получено от него писмо, в което се говори за Мечо Пух. Самият г-н Гешев е казал, че не Бойко Борисов е изпратил това писмо. Въпросът, който му зададоха, беше един- единствен: Вие ли сте пращали това писмо на г-н Гешев? На тази проверка той се яви доброволно, защото не е задължен, тъй като проверяващите по реда на Закона за съдебната власт нямат правомощия да водят принудително когото и да било. Стандартната процедура е тези проверки да се извършат от полицейски органи или от други служби.

В общи линии прокуратурата от последните десетилетия беше превърната в едно кошче за душевни отпадъци. Който поиска, я сезира и тя се чувства задължена да започне проверка по всеки един сигнал.

 

Защо?

От страх, за да не кажат: Вие не направихте никаква проверка. В 90% от сигналите, които постъпват при тях, има очевидни липси на данни за престъпление. Но в България прокуратурата се занимава с всичко. Трябва да се извърши много сериозно преосмисляне на замисъла на т. нар. съдебна реформа. Тя не трябва да бъде политически, а дълбоко осъзнат юридически акт, в който да се включат широк брой специалисти от правните факултети, съдии, прокурори, следователи, практикуващи адвокати. А не на базата на моментни популистки желания на определени политически кръгове.

 

Механизмът за разследване на главния прокурор първа важна крачка ли е в реформата?

Изобщо не разчитам на него, защото не завиждам на съдията, който ще бъде определен. Първо от закона изобщо не е ясно той ще има ли администрация, ще бъде ли подпомаган, ако бъде затрупан от десетки и стотици сигнали срещу главния прокурор. Не може да смятаме изначално, че главният прокурор на Република България е престъпник, и да приемаме като презумпция, че той е такъв. Същото важи и за всички останали. Не може да излизат политици, които са опоненти на г-н Борисов, и то хора, които са юристи и които са били мои клиенти - да не им назовавам имената, и да го призовават да си даде имунитета, за да докаже, че е невинен. Изобщо някой спомня ли си, че съществува презумпцията за невиновност?

И тъй като по-голямата част от гражданите не са юристи, не могат да се ориентират в материята, си казват: Този човек е извършил нещо лошо, щом го разкарват по тези институции.

Затова съдебната реформа категорично трябва да включва много сериозни промени в НПК, и то на първо място данни от досъдебното производство да не се изнасят с разрешение на наблюдаващия прокурор. Трябва да се отнеме тази възможност на наблюдаващия прокурор и изцяло на прокуратурата да изнася каквито и да било данни от досъдебните производства.

 

Но хората имат право да знаят, когато става дума за публични личности, още повече политици.

Категорично съм против изнасянето на данни. Вие знаете ли, че 90% от моите клиенти са оправдани. 100% от клиентите ми, които са политически лица, са оправдани. Случвало ми се е граждани, знаейки, че съм бил адвокат на определен политик, а аз съм бил на безброй такива от всички политически партии, да ме питат: Този излежа ли си присъдата? Аз казвам, че са го оправдали, а те са искрено учудени, че човекът бил оправдан.

Затова не съм съгласен, че трябва да се показва кого разпитват като свидетел, на кого повдигат обвинение. Защото много отдавна политически сметки се разчистват чрез повдигане на обвинения. Прекършват се човешки съдби и много хора престават да бъдат активни в това, което извършват. 30 години в корпоративния свят, под 5% са наказателните дела. Непримиримостта и екипът са моята марка, казва юристът

 

Кантората ви ще отбележи 30 години идния четвъртък. С колко клиенти сте работили?

Хиляди, защото сме много голяма корпоративна кантора. В общественото пространство са известни само наказателноправните случаи, но те са не повече от 5% от общото правораздаване. Много отдавна сме в корпоративния свят. И даваме всичко като знания и опит, който имаме. Имаме клиенти, с които сме от десетилетия - структури, организации, асоциации, големи международни корпорации. Времето мина неусетно. Случайно направихме такава равносметка, а 30 г. са един немалък път. И няма от какво да се срамуваме. Това, с което се гордея, е моят екип.

Хора, които работят всеотдайно, непримиримо. Вероятно има и по-добри и по-големи кантори. Но това, което е запазена наша марка, е непримиримостта. И борбата до краен предел за отстояване интересите на клиента. Не сме се плашили от нищо, не ни плашат никакви казуси и сме готови на всякакви предизвикателства.

Още от "Интервю"

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Американският посланик в България: България свърши много добра работа в намаляването на зависимостта си от Русия

Според него е важно, че "през последната близо година българският парламент прие закони, насочени към съдебната реформа, предприемайки стъпки в борбата с корупцията"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени