Адвокат Менко Менков: От показанията, които е дал Кирил Петков, излиза, че той не е възприел лично факти и обстоятелства, които имат значение по случая. Прави коментар от своята собствена гледна точка

Лаура Кьовеши тепърва ще разбере, че се е злоупотребило с името ѝ, Европейската прокуратура не се занимава с изнудвания

Адвокат Менко Менков
Адвокат Менко Менков Източник: Скрийншот видео кадър

Интервю на Ана Михова за "24 часа" с адвокат Менко Менков

 

Адвокат Менков, какви доказателства са събрани по делото, по което бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и медийният съветник Севдалина Арнаудова бяха задържани?

Няма никакви доказателства, защото досъдебното производство е образувано незаконосъобразно. Първото действие по разследването, което е проведено на 17 март тази година, е разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството му на свидетел. Следващите са претърсване, обиск и изземване в домовете на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова без разрешение на съд при тъй наречените уж условия на неотложност, каквито не са били налице.

 

Но най-важното е, че разследването на членове на Министерския съвет, каквито Борисов и Горанов са били по времето, когато се твърди, че е извършено престъплението - 2014-2019 г., съгласно Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) се извършва само от следователи. Така че каквото и да са направили разследващите полицаи в Главна дирекция "Национална полиция", все едно, че не съществува в правния мир.

 

Така или иначе дори проектите за привличане на Борисов, Горанов и Арнаудова, които бяха показани постфактум и за които прокуратурата твърди, че не се намират в материалите по делото, а аз също не съм ги виждал, те също са изготвени от некомпетентен орган. Продължавам да не вярвам, че е възможно. И практически няма никакви доказателства, още повече че г-н Бойко Рашков го потвърди в петък в 23,30 часа, че прокуратурата била попречила на МВР да събере доказателства, тоест досега не е имало доказателства и тепърва трябва да бъдат събирани такива. Законът изисква първо да се съберат доказателства и когато има достатъчно, както е посочено в чл. 219 от НПК, едва тогава да се пристъпи към повдигане на обвинения. Не може първо да задържаме, а пък после да събираме доказателства.

 

Обяснете каква е ролята на премиера Кирил Петков в досъдебното производство. Според закона, когато някой свидетелства, той трябва лично да е възприел нещата, за които ще говори.

Това е безпрецедентен случай. От показанията, които е дал, излиза, че той действително не е възприел лично факти и обстоятелства, които имат значение по случая. Прави коментар от своята собствена гледна точка. По време на срещата в кабинета му е решил да свидетелства. (Среща между Петков, Бойко Рашков и Асен Василев - б.р.). Парадоксално е, че това е първото действие по разследването, с което се слага началото на наказателния процес, който, пак, повтарям, е незаконен, защото е направен от некомпетентен орган. Същата правна стойност щеше да има, ако аз или вие бяхме го започнали.

 

Кирил Петков защо е поискал да свидетелства?

Трябва да попитате него.

 

През целия ден в петък аудиторията оставаше с впечатлението, че разследването се води от Европейската прокуратура. Беше замесено и името на Лаура Кьовеши. Какво е нейното участие?

Няма никакво участие. Според мен тя тепърва ще разбере какво се е случило и как е злоупотребено с името ѝ. Но по-сериозен е въпросът дали, след като г-н Кирил Петков твърди, че е работил в тесен контакт с българските делегирани прокурори, дали това е действително така, и дали не е опит да се заобиколи българската прокуратура, тъй като престъплението, за което става въпрос по това т.нар. досъдебно производство, както по Регламента за дейността на Европейската прокуратура, така и по нашето вътрешно законодателство е от изключителната компетентност на българската. Европейската прокуратура не може да се намесва. Но не изключвам евентуално в бъдеще да се направят опити да продължат някакви репресивни действия.

 

Защо не бяхте допуснат в дома на Борисов?

Никой нищо не ми обясняваше. Просто не можах да вляза и това е. Когато ме допуснаха, претърсването вече беше приключило и бяха съставили протокол. Нищо не са открили в дома на Борисов и нищо не са иззели. Парадоксално е, че при продължаващото претърсване, при положение че са уведомени, че аз съм там, не знам по какви причини не ме допускаха. Това е нарушение на НПК, но попитайте тях.

 

В колко часа научихте за акцията в дома на Борисов?

Около 20 часа и незабавно тръгнах натам. Все пак заради трафика, а и защото Банкя не е съвсем близо отне известно време.

 

Какво е било отношението към Борисов в ареста, как е изкарал нощта срещу петък?

Никакво отношение. Той още на излизане от ареста в петък вечерта заяви, че в продължение на 24 часа е стоял в килията и единственият човек, който го е видял, съм аз, защото му отидох на свиждане. Първоначално те ме повикаха да отида в 11 часа в Националната полиция, че ще ги разпитват в качеството на свидетели и ще ги освобождават. И докато се кача по стълбите до кабинета, получиха някакви нови инструкции и казаха, че ще докладват делото на прокуратурата. И след провече от три часа и половина разбрах, че не са ходили до прокуратурата. Стоях в едно фоайе. И някъде около 15 часа звъннах по телефона и попитах какво да правя, да чакам ли, или не. Тогава ми казаха, че тепърва отиват към прокуратурата. И всъщност 24 часа никой не е влизал в килията при Борисов, не го е питал за нищо. Нито при някого от останалите задържани.

 

Тогава кое е налагало да бъдат там?

Сама си отговорете на въпроса. Още повече че преди три месеца и тримата са ходили при разследващите да дадат обяснение в рамките на предварителната проверка. И са отговорили на всички въпроси.

 

Васил Божков дал ли е някакви материали по този случай?

Това е парадоксалното, тъй като няма никакво съмнение, че г-н Васил Божков не е разпитан в качеството на свидетел. Трябваше първо него да разпитат. Преди два месеца във фазата на предварителната проверка той е изпратил по DHL сведение, което е написал на компютър. В него се твърдят неща, които е казвал в своите изявления по медиите. Но и да беше разпитан от разследващите органи, разпитът му щеше да е незаконен, защото, пак казвам, това досъдебно производство трябва да се води от следовател.

 

Неговите обяснения, изпратени по куриер, имат ли стойност?

Никаква. Правна стойност имат само показания, дадени в качеството му на свидетел пред компетентен орган.

 

Очаквате ли нови действия във връзка с досъдебното производство?

Не мога да предвидя, но не ги изключвам. Световната практика не познава подобни действия срещу лидера на опозиционната партия и срещу бивш министър-председател. Процесите имат своя логика на доказване и когато нещо бъде доказано, спокойно може да бъде привлечен към наказателна отговорност. Борисов нито е тръгнал да бяга, нито да се укрива, нито да крие доказателства. След щателно надлежно претърсване в дома му не беше открито нищо, което да интересува органите. А са ровили навсякъде - по мазета, тавани, но не знам какво са търсили, защото не бях допуснат на самото действие. Когато влязох, всичко беше приключило.

Още от "Интервю"

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени