Активирани руски шпиони в Украйна се опитват да вбият клин между политическото и военното ръководство

Това заяви в интервю за The Times секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов

Алексей Данилов
Алексей Данилов Източник: Украинская правда

Русия е активирала мрежа от шпиони в Украйна през последните два месеца, докато Путин се опитва да дестабилизира още повече обществото в условията на военна безизходица, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов в интервю за The Times.

 

Според него целта на руските агенти е "да вбият клин между политическото и военното ръководство на Украйна, както и да подбуждат антиправителствени настроения сред населението".

 

"Те осъзнават, че не могат да спечелят това с военни средства, така че опитите за вътрешна дестабилизация се превърнаха в приоритет", каза той. 

 

Данилов отбеляза, че Русия се опитва да се възползва от "така нареченото напрежение" между президента Володимир Зеленски и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни.

 

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана също заяви, че Русия се опитва да "разпространява дезинформация и пропаганда, за да дестабилизира ситуацията в Украйна".

 

Руските разузнавателни служби използват два типа служители за работа в чужбина: агенти под дипломатическо прикритие и агенти, наречени "нелегални имигранти". А Службата за сигурност (СБУ) на страната активно работи срещу тях, добавя пред "Украинская правда" Данилов. 

 

 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени