Активирани руски шпиони в Украйна се опитват да вбият клин между политическото и военното ръководство

Това заяви в интервю за The Times секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов

Алексей Данилов
Алексей Данилов Източник: Украинская правда

Русия е активирала мрежа от шпиони в Украйна през последните два месеца, докато Путин се опитва да дестабилизира още повече обществото в условията на военна безизходица, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов в интервю за The Times.

 

Според него целта на руските агенти е "да вбият клин между политическото и военното ръководство на Украйна, както и да подбуждат антиправителствени настроения сред населението".

 

"Те осъзнават, че не могат да спечелят това с военни средства, така че опитите за вътрешна дестабилизация се превърнаха в приоритет", каза той. 

 

Данилов отбеляза, че Русия се опитва да се възползва от "така нареченото напрежение" между президента Володимир Зеленски и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни.

 

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана също заяви, че Русия се опитва да "разпространява дезинформация и пропаганда, за да дестабилизира ситуацията в Украйна".

 

Руските разузнавателни служби използват два типа служители за работа в чужбина: агенти под дипломатическо прикритие и агенти, наречени "нелегални имигранти". А Службата за сигурност (СБУ) на страната активно работи срещу тях, добавя пред "Украинская правда" Данилов. 

 

 

Още от "Интервю"

Американският посланик в България: България свърши много добра работа в намаляването на зависимостта си от Русия

Според него е важно, че "през последната близо година българският парламент прие закони, насочени към съдебната реформа, предприемайки стъпки в борбата с корупцията"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: МВнР не може да бъде канал за реклама на която и да е политическа партия

Не виждам нищо по-ясно и естествено Външно да остане за ГЕРБ, тъй като това е единственото министерство, което имаме в рамките на това правителство, добави тя

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени