Александър Иванов: Корумпираното управление се разпада пред очите на цялото общество

Най-удачно е да стигнем до предсрочни парламентарни избори, казва депутатът от ГЕРБ-СДС

Александър Иванов, ГЕРБ
Александър Иванов, ГЕРБ Източник: Zonanews

Интервю на народния представител от ГЕРБ-СДС Александър Иванов пред "Факти"

 

Г-н Иванов, от ГЕРБ дълго време твърдяхте, че не искате нови избори, но в последната седмица променихте позицията си. Защо?
Защото сегашната ситуация предразполага за нови избори. Държа да отчетем реално дали гражданите подкрепят това управление, или не. Изборите са демократична процедура, която трябва да се извърви, за да видим, чие доверие ще имат политическите партии.

 

Разчитате ли на монолитно гласуване от страна на опозицията на вота на недоверие утре, или може всичко да се сведе до глас по "съвест"?
Разчитаме на гласовете на нашата парламентарна група, а те ще бъдат в подкрепа на вота на недоверие. Респективно сваляне на това корумпирано управление, което се разпада пред очите на цялото българско общество. Управлението е разтресено от скандали за корупция, роднини и приятели в назначенията в държавата и администрацията, комисионни, скандални решения за външната ни политика.

 

Все пак ви трябват и гласовете на "Има такъв народ". Там хора се отцепиха…
Всеки, който е на страната на опозицията и вижда резултатите от работата на това управление, трябва да ни подкрепи. И хората виждат и усещат ситуацията, която се развива от 1 година - повишаваща се инфлация, която е двойна спрямо тази в Европа, българите обедняват двойно по-бързо от европейците, двойните цени на горивата, което не е нормално. И това при непроменени акцизи и цени на международните пазари, а цената у нас е с 1 лев по-висока на литър гориво! В България явно не се отразява реалната цена на руския петрол "Урал", който ние ползваме. В момента той е с 50% по-ниска цена от петрола "Бренд", който използват другите? Защо бензинът у нас е толкова скъп, след като акцизът и ДДС-то са на минимални нива в Европа и не са повишавани през последната година?

 

Ще опитате ли да съставите кабинет, когато се завърти процедурата с мандатите?
Очаквам да се извърви конституционната процедура, ако това правителство не събере подкрепа. За мен най-удачно е да има предсрочни парламентарни избори. Миналата година сегашните управляващи ни обясняваха, че е нормално да има 3 избора в рамките на година. А сега не било, след като имаме тези скандали, срив на икономиката и бум на инфлацията?

 

Ще предложите ли кандидатура за поста председател на парламента?
За момента не сме обсъждали такава възможност.

 

Ще има ли време парламентът да приеме бюджета и на второ четене?
Ако вотът на недоверие мине, парламентът ще продължи да работи поне още 3 седмици до месец. А това време е напълно достатъчно бюджетът да бъде приет на второ четене. До края на тази седмица ще направим и нашите предложения, които да влязат в доклада на Комисията по бюджет и финанси. Да, според мен, има време, за да се гласува бюджетът.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени