Алексей Данилов: 20 % от руския военен флот вече не съществува

Това са огромни бойни кораби, които изпратихме там, където на 13 и 22 април беше изпратен известният флагман на Черноморския флот "Москва"

Алексей Данилов
Алексей Данилов Източник: Украинская правда

Секретарят на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) Алексей Данилов заяви, че 20% от руския флот "вече не съществува". Това заяви самият той в интервю за "Гласът на Америка".

 

"Разбира се, бихме искали да имаме много по-добра ситуация за освобождението на нашите територии. Но паралелно с този процес в Черно море се случваха много големи и важни събития. Що се отнася до тази ситуация, 20% от флота на Руската федерация вече не е там", каза той.

 

Данилов уточни, че не говорим за "корита за 5-30 души".

 

"Това са огромни бойни кораби, които изпратихме там, където на 13 и 22 април беше изпратен известният флагман на Черноморския флот "Москва". А случилото се днес (26 декември, бел. ред.) през нощта е ярко потвърждение, че нашите военни проявяват разбиране по въпроса за Крим. И за нас това е изключително важно, както и останалите ни територии", каза секретарят на СНБО.

 

Данилов допълва, че потапянето на големия десантен кораб "Новочеркаск", е ясно потвърждение, че украинските военни имат ясно разбиране по въпроса за деокупацията Крим. "А за нас тя е изключително важна, както и останалата част от територията ни. Някой има голямо желание да се откажем от териториите си, искам да обясня на всички, че имаме Конституция, в която ясно са залегнали териториите на страната ни. Те са признати по целия свят. И не познавам политици (украински, бел. ред.), които биха повярвали, че не можем да спазваме Конституцията на страната си", подчертава той.

 

Горящ руски кораб
Горящ руски кораб Източник: Скрийншот видео кадър

Данилов коментира и т.н. "сигнали от руските власти за готовността им за преговори":

"Путин не е готов за никакви преговори. Путин или неговото обкръжение правят тези изявления, за да намалят подкрепата за страната ни. Те пускат тези фалшификати, уж да внушат, че са готови за преговори. Но вие ясно знаете позицията на нашия президент: има 10 точки от Формулата за мир на Володимир Зеленски. Четете внимателно, там всичко е написано. "Преговорите", предлагани от Руската федерация, са съвсем прости – това е нашата капитулация. Не можем да си позволим да капитулираме пред страната, която започна да ни унищожава на 24 февруари. И ще продължим да вървим към победата".

 

"Русия има планове да унищожи страната ни, те са известни на всички. Това е задачата, която Путин си постави. Руснаците никога не са имали други планове за нашата страна. Знаем това от историята", заявява още Алексей Данилов. 

 

 Ще бъде трудна година. Година на вземане на важни решения, особено на фронта. Много бих искал това да бъде годината на нашата победа, нашата съвместна победа с нашите партньори над врага, завършва интервюто секретарят на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени