Алейксей Арестович: Руската армия - това е съветска армия в най-лошия й вид

Според Алексей Арестович, "ситуацията беше спасена от онези украинци, които не знаеха, че трява да се страхуват и спокойно обстрелваха руските танкове и сваляха самолетите им"

Алексей Арестович
Алексей Арестович Източник: Скрийншот/Facebook

Руската армия, която мащабно нахлу в Украйна, се опитваше да действа съгласно съветската концепция за настъпателни действия. Това аналириза в интервю за сайта "Медуза" съветникът на украинския президент Алексей Арестович. 

 

"Руската армия - това е съветската армия в най-лошите й прояви. Какво представлява съветската настъпателна концепция? Това са спецваз и десантчици, които биват стоварвани в тила на противника и сеещи паника. Това е тактика на шок и трепет, за да се застави нападнатият да изпадне в паника и да избяга, докато центровете на властта и свръзка биват унищожавани", заявява той. 

Арестович не крие, че в началото е имало известен шок. 


"В първите три дни ние твърде много неща пропуснахме: много ръководители по места, някои военни, представители на спецслужбите, местни власти и населението. Помните ли десанта в района на Гостомел в първия ден на нашествието? През втория трябваше да има десант и в Печьорск. В офиса на президент получихме оръжие, за да започнем отразяването му, защото руският десант трябваше да се изсипе буквално на главите ни. Но те не дойдоха, защото в Гостомел започнаха да имат проблеми и втората десантна група беше изпратена там, за да им помага", обясни Арестович. 

 

И добавя, че веднага след това руските окупатори са започнали да имат огромни проблеми. 
"Недопустимо е да нападнеш 200-хилядна армия с 250-хилядна! А точно това се случи. Можеха да имат успех само, ако ние се бяхме сринали психически, а значителна част от нашето население беше преминала на тяхна трана. Но неслучайно бившият ръководител на "украинския отдел" в 5-та служба на ФСБ Сергей Беседа днес стои в ареста на "Лефортово". Той сгреши в прогнозата си, че украинците ще ги посрещнат с цветя", смята Арестович. 

 

Според Алексей Арестович, "ситуацията беше спасена от онези украинци, които не знаеха, че трява да се страхуват и спокойно обстрелваха руските танкове и сваляха самолетите им". 

 

"Ако бяха централизирана страна, която е провела реформи от западен тип, ние щяхме да загубим. Но ние останахме в нашия любим украински "бардак" и никой не знаеше, че без заповед на централната власт не трябва да воюва. А когато възстановихме управлението и престанахме да се страхуваме - на третия-петия ден - то всичко тръгма много добре", добавя Арестович. 

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени