Американски съветник на Залужни: Украйна се нуждае от ATACMS и F-16, за да отблъсне руските атаки и да проведе контранастъпление

Руският агресор премести складовете си така, че да не бъдат достигани от сегашните ракети, с които стреля HIMARS

Дан Райс
Дан Райс Източник: Northwestern University

Руските окупационни войски преместиха складовете си, така че ракетите за HIMARS, които въоръжените сили на Украйна имат, да не ги достигнат. Следователно, за да се нанесе удар по противника дълбоко в завладените територии, са необходими ракети с голям обсег като ATACMS и/или изтребители F-16. Това заяви в интервю за Укринформ специалният съветник на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни Дан Райс, американски военен ветеран.

 

Западът трябва да окаже помощ възможно най-скоро, така че през пролетта или лятото Украйна успешно да отблъсне мащабна руска атака и сама да премине в настъпление. 

 

той каза, че руските нашественици са преместили командните си пунктове извън обсега на HIMARS. И сега, за да се нанесе ефективен удар по тях, са необходими ATACMS на далечни разстояния и изтребители F-16.

 

"Първото нещо, от което Украйна се нуждае, е способността да нанася удари дълбоко в окупираните територии с ракети с голям обсег, като ATACMS, и/или изтребители и бомбардировачи тип F-16. Русия премести складове за доставки извън обхвата на HIMARS,следователно на Украйна са й необходими способности за струлба в дълбочина и за унищожаване на всякакви (руски, бел. ред.) складове, големи струпвания на жива сила и на командни пунктове, намиращи се извън обхвата на HIMARS", обясни ситуацията Райс. 

 

Той също така подчерта, че западният свят трябва да предостави на Киев необходимите средства възможно най-скоро, за да могат въоръжените сили на Украйна да ги използват срещу окупаторите през пролетта или лятото и да отблъснат офанзивата на Руската федерация и д апреминат към контранастъпателна операция.

Още от "Интервю"

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени