Андрей Ковачев: Служебният кабинет не е избран от суверена, за да сменя шефове на служби като редовен

Изключително манипулативно е да се внушава, че ГЕРБ са лоши и са подслушвали, не правителството решава за това, казва още в интервю за "24 часа" евродепутатът от ГЕРБ-СДС

Андрей Ковачев
Андрей Ковачев

- Г-н Ковачев, евродепутатите от ГЕРБ и СДС изпратихте писмо до ЕП и ЕК, с което предупреждавате, че служебният кабинет действа като "предизборен щаб" на президента Радев. Какво очаквате да постигнете?

- България отново е пред избори. Ние сме част от ЕС и дебатът винаги е бил открит пред колегите. Желанието ни е да бъдат информирани какво се случва в една страна от Евросъюза. Трябва да има предсказуемост на страните членки в геополитиката им. Сигналите, които идват от служебното правителство, са обезпокоителни - промяната на всички шефове на служби, смяната на кадри на много нива, на областни управители и надолу по администрацията. Не знам дали това е най-належащата задача за служебно правителство. Задачата му трябва да е да проведе прозрачни и честни избори. Случващото се в България е вътрешна европейска политика. Това е вътрешен проблем за ЕС и колегите от другите страни искат да бъдат информирани. Миналата година други колеги информираха постоянно в най-различни формати. Изискваха обяснения в комисията по вътрешни работи.

- Какви са първите реакции от колегите ви? 
- Много колеги благодариха за информацията и помолиха да ги държим в течение за развитието на ситуацията в България. Пожелаха успех в провеждането на справедливи и честни избори. Имахме среща с председателя на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер. Беше прочел много внимателно писмото и подкрепи нашата оценка. И той помоли да го информираме за развитието в страната. Изрази безпокойство и загриженост от геополитическите измерения на промените, които се извършват в България. Обсъдихме и отношенията между ЕС и Русия, случващото се в Беларус, шпионските опити за намеса в държавите членки от Кремъл. Обезпокоителни са тези теми за България, защото имаме промяна в посока на ограничаване на действията срещу руския шпионаж.

- Радан Кънев оприличи писмото ви на предизборна кампания и обясни, че за подобни негови сигнали в ЕС е бил обвиняван от предишната власт, че "клепа" България. 
- Ние сме ЕС. Когато проблем или политическа криза се обсъжда в ЕП, това не е външен въпрос за тази страна, а е вътрешен за съюза. Върховенството на закона е много важен елемент. А изключително странно е, че членове на "Демократична България" се хвърлят така в защита на нещо, за което те в това писмо не са споменати. В това писмо става въпрос само за геополитика и практики от комунизма. Непонятно е за мен как може по тези 2 теми за наследството на комунизма и използването на мракобесни термини като "бивши хора", което е класификация на Държавна сигурност за хората, противници на комунистическата диктатура, изведнъж част от демократичната общност, каквато би трябвало да бъде ДБ, се противопоставя. Би трявало да сме единомислещи с Радан Кънев по всичките тези теми.

- Сигнализирате за "пълзящ преврат". Какво точно имате предвид и как се случва той в момента?
- Основната задача на служебното правителство е да проведе честни и справедливи избори. То не е избрано с мнозинство от суверена като редовно правителство, което със замах да променя всичко в страната. То е номинирано от президента без парламентарна подкрепа и контрол. Занимава се с много различни други дейности - като промяна на шефове на служби. Това е работа на редовно правителство.

- Как ще се отрази скандалът с подслушванията на западни лидери като Ангела Меркел от службите на САЩ? 
- Навсякъде текат такива скандали. Трябва да има прозрачност. Кой какво е нареждал? Какви са били подбудите? Същото важи и за България. Когато някой каже, че има подслушвани хора, е добре да покаже доказателства. Да покаже как се е случвало това и кой е наредил да се случи. Ако има такива неща. Иначе остават само в пространството. Имаше и преди такива случаи в Германия, когато се говореше, че телефонът на канцлера Меркел е бил хакнат и подслушван. Така и не се разбра накрая какво се е случило. Имаше замитане под килима или пък нямаше доказателства. Не мога да гадая как ще се развие сега ситуацията, но при всички положения не увеличава доверието между партньорите. Що се отнася за българския случай, за момента знам само, че някой е казал, че е имало подслушване на политици, и съответно обвинение към ГЕРБ и бившето правителство. Макар че не правителството решава такива неща. Сигнал към обществото остава колко са лоши ГЕРБ, защото са подслушвали. Това е изключително манипулативно и некоректно. Няма никакви факти и доказателства.





Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени