Андрей Новаков: В Брюксел се чудят как Радан Кънев е в коалиция с БСП

Той определи масовото назначаване на агенти на комунистическата ДС във МВнР като "кадрово безсилие"

Андрей Новаков
Андрей Новаков Източник: ПП ГЕРБ

В Брюксел се чудят как Радан Кънев е в коалиция с БСП, коментира пред "Труд" евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков. По думите му след три парламентарни избори и президентски политическите страсти у нас са се успокоили. Въпреки че вече е в опозиция, ГЕРБ ще е конструктивна партия в парламента, отбелязва евродепутатът.

 

"Това е единствената партия с опит в това Народно събрание. Видя се какво се случи с Плана за устойчивост и развитие, който бе върнат с 43 грешки след половин година "поправки" на това, което беше изготвено от нашето правителство. Това е плашещо, защото това бяха пари, които вече трябваше да са на разположение на България. Такива неща няма да им бъдат спестявани на новите управляващи", увери Новаков. Той е убеден, че решението ГЕРБ да не поиска касиране на изборите след измамите с машините е правилно, защото след 12 години управление е добре в средносрочен план ГЕРБ да подсили редиците си.

 

"Изпитвам снизхождение към първите крачки на тези колеги, които сега започват. Те трябва да разберат обаче, че има причина да съществуват толкова много политически академии за млади политици. Със сигурност политиката не е за самоуки хора. Съдбата на България, важните и тежки решения, които предстои да се вземат, ги задължава да бъдат добре подготвени, защото това е изключително отговорна работа, за която те е изпратил българският народ", категоричен е евродепутатът.

 

Относно коментарите след първата визита на Кирил Петков в Брюксел, Новаков призна, че в европейските институции това посещение не е имало особен отзвук. "Имаше неразбиране за това защо първо отиде президентът, после премиерът. Беше странно. За в бъдеще тези разногласия трябва да бъдат изчистени и да е ясно кой представлява България на срещите в Брюксел. Добре е да уеднаквят позициите си по отношение на отбраната, по това какво България може да приеме от нашите съюзници, защото е много лошо по тези теми да има разногласия. Включително и за РС Македония", подчерта Новаков.

 

Той не се ангажира със срок на работа на четирипартийната коалиция у нас. "За мен е изключително странно как ДБ и БСП ще управляват заедно. Не вярвах, че това е възможно, но ето, че е възможно. С интерес ще наблюдавам случващото се между тези две партии от коалицията. Те би трябвало да бъдат най-естествените противници. Това не е просто коалиция между социалдемократи и центристко-дясна партия, каквато имаше дълги години в Германия, а това са хора, които са влизали в ожесточени идеологически спорове през годините. Аз съм изненадан как са намерили общ език, особено за гласоподавателите на ДБ. Това е категоричен знак колко десни са те", отбеляза българският евродепутат.

 

Помолен да коментира масовото назначаване на агенти на комунистическата ДС във Външно министерство, той го определи като кадрово безсилие. "Щом се назначават хора, които отдавна са минали апогея на своята кариера и то преди десетилетия, в едни други времена. В момента не могат да намерят подготвени кадри, които да отговарят на съвременните високи стандарти, с добро образование, с чужди езици. Такива хора има в България, но явно не са в техните редици", посочи Новаков. Той отрече да е усетил натиск за промяна на българската позиция по повод ветото на РС Македония за членство в ЕС. Евродепутатът призова да се внимава с опитите за промяна на българската позиция.

 

"Това е историческо решение, което ще важи за поколения напред. Трябва много добре да се обмисли. Да припомним, че Северна Македония е тази, която иска да стане член на ЕС, а не България. И малко ми е странно на всяка крачка ние да се съобразяваме с техните искания. Обратно, аз си спомням когато България кандидатстваше ние трябваше всеки ден, като ученици в клас, да отваряме урок след урок, за го затваряме успешно, да ни изпитват. А сега изведнъж ние трябва да отстъпим по всички въпроси. Ако ние в България им викаме "нашите братя", от другата страна на границата чуваш "вие сте фашисти и нацисти". Не се сещам някога да сме горили македонско знаме в България, да сме събаряли паметници. А това е ежедневие там", изтъкна Новаков. За него евентуално отстъпление от българската позиция ще бъде поредната историческа грешка.

 

Българският евродепутат призова за единодействие на българските представители в Брюксел по въпроса за така нареченият въглероден данък. "Европейската комисия предлага той да бъде наложен върху самолети, пътнически транспорт и жилищни сгради. Това би довело до допълнителен скок на цените на горивата, оттам и на разходите за живот в Европа. Което е доста плашещо за икономика, която още не се е възстановила от ковид", коментира Новаков. По повод незавидното последно място на страната ни по поставени ковид ваксини той призна, че на първо място това се дължи на липсата на доверие към държавата.

 

"Трябва да се работи за връщането на доверието на хората. И когато те призоват да се ваксинираш заради теб самия и близките си, да не мислиш, че някой иска да те чипира, за да те следи", апелира Новаков. 

Още от "Интервю"

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени