Ангелин Цачев, ЕСО: Енергийната ни система не е пред срив, но има сериозни трудности

900 хил. евро е санкцията, която заплатихме през миналата година за причинен небаланс в рамките на 1 час, подчерта той и обясни казуса

Електропреносна мрежа
Електропреносна мрежа Източник: Zonanews

"Силно казано енергийната ни система е пред срив. Системата ни е в добро състояние". Това заяви пред БНР Ангелин Цачев – изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.  

 

"С инвестициите, които направихме в развитието на мрежата, ние създадохме възможност за една доста по-голяма междусистемна свързаност, отстранихме голямо количество от тесните места в мрежата, с което дадохме възможност от страната ни да се изнасят преди година и половина по 55 хил. мегаватчаса в денонощие и в момента да се внасят между 10-15 хил. мегаватчаса на денонощие", обясни той.

 

Именно Цачев каза пред парламентарната енергийна комисия, че енергийната ни система е пред срив. По думите му системата ни изпитва сериозни трудности, а причините за това са две.

 

"В системата навлязоха изключително много възобновяеми мощности и отпадат конвенционални централи. Другата причина е, че ние с бавни темпове правим пазарните реформи. Ако пазарните реформи се случват с бързи темпове, тези недостатъци в пазара досега щяха да бъдат изчистени, т.е. нямаше да има регулирани цени за небаланса, което щеше да създаде достатъчно позитивни сигнали в инвеститорите и те да създадат маневрени мощности, които да помагат на системата в часове на големи излишъци или недостици в системата. Тези законови и регулаторни недостатъци, които все още не са отстранени, са предпоставка за една нелоялна практика от множество търговски участници", подчерта той.

 

Ангелин Цачев даде пример от сега проверявана ситуация: "Както системата беше с малък излишък – около 200 мегавата, изведнъж в този час ние получихме през пазар в рамките на деня, даже се изсипаха в страната ни, едни 400 мегавата електрическа енергия, която не се потребява в страната, тя е внесена, закупена от някой търговец, но не се потребява, тя не се продава на някой клиент – тази енергия се изсипва и нашият непланиран обмен с останалите държави става вече 600 мегавата. Ние сме вече в критична точка за задействане на аварийна процедура от останалите и задействането на такава процедура вече води до редеспечиране в някои от другите участници, което е огромна санкция за нас".

 

Ел. подстанция, електрическа мрежа, ел. разпределение
Ел. подстанция, електрическа мрежа, ел. разпределение Източник: Zonanews

900 хил. евро е санкцията, която заплатихме през миналата година за причинен небаланс в рамките на 1 час, подчерта той и обясни: "900 мегаватчаса електрическа енергия излязоха от страната непланирано, а в същия момент 1100 мегавата излязоха от Франция и 2000 мегавата се разхождаха през Европа и те започнаха да влияят върху европейската честота на мрежата, което предизвика задействане на аварийна ситуация от стана на останалите оператори. 3 държави редеспечираха техни мощности, за да могат тези 2000 мегавата да бъдат преодолени и съответно ние и Франция си заплатихме този гяволък".

 

Цачев отбеляза, че тези пари ги плаща българският данъкоплатец. По думите му КЕВР е компетентният орган, който може да извърши разследване, за да бъдат установени и санкционирани нелоялните търговски участници.

 

Според него това може да срине системата ни. "Ако енергията е в такива количества, които не могат да излязат извън страната, честотата в страната ще започне да се качва до нива, в които автоматиката ще изключи цялата държава с цел да не се компрометират останалите съоръжения, които са присъединени в мрежата".

 

Решението на това е да се изчистят всички законодателни и регулаторни пропуски, които дават възможност за такива нелоялни търговски практики, категоричен е Цачев. "На този етап с приемането на тези поправки в закона и приемането на методиката така, както обещаха и депутатите, и колегите от КЕВР, вероятно до 10 април да бъдат факт и законодателните, и регулаторните промени, аз смятам, че това ще ни даде достатъчно инструменти, с които да можем да балансираме системата и да неутрализираме нелоялните търговски практики, които се случват в страната. Иначе ще имаме сериозни проблеми, които вероятно ще бъдат насочени в плащане на сериозни санкции от страна на преносния оператор към други страни-членки на ЕС, които ще трябва да ни балансират, но това балансиране, направено отвън, струва много пари на всеки един от нас".

 

По думите му ни трябват и гъвкави мощности, които да преодолеят небалансите, но ние в момента ги нямаме. 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени