Асим Адемов, евродепутат от ГЕРБ: Виждаме нещо като пътуващ цирк, с различни циркови и акробатични хуморески, в които попада министър-председателят

Кирил Петков се превръща в основен проблем на България

Асим Адемов
Асим Адемов

Павлина Живкова, "Труд"

 

Министър-председателят Кирил Петков си гради фалшив имидж - най-вече в страната, сред неговите избиратели, които според мен, все повече се разколебават в доверието си към него. Така евродепутатът от ГЕРБ Асим Адемов обяснява редактираната снимка на Кирил Петков с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, от която е отрязан премиерът на РСМ Димитър Ковачевски. Адемов коментира и последиците от забавянето на плана за възстановяване, започналите протести в страната и изкривяванията на изборните резултати от машинния вот.

 

Господин Адемов, как ще коментирате редактираната снимка на министър-председателя Кирил Петков с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, от която е отрязан премиерът на РСМ Димитър Ковачевски?
Редактираната снимка е скандален факт. Недопустима е подобна манипулация. Това е сериозен гаф, който говори за тоталната неподготвеност и липса на компетентност на нашия министър-председател на международна сцена.

 

От правителствената пресслужба обясниха, че "снимките пристигат директно от европейските институции". Кажете каква точно е практиката.
На мен първо ми стана странно от твърдението, че "снимките пристигат директно от европейските институции". Срещата, на която е направена снимката - Конференцията по сигурността в Мюнхен - не е организирана нито от Европейския парламент (ЕП), нито от Европейската комисия (ЕК). Не разбирам какво са имали предвид в този случай под европейски институции. Що се отнася до практиката, бих обяснил какво се случва в Европейския парламент в случаите, когато имаме пленарни заседания или форуми.

 

Има фотографи на Европарламента, които правят снимки, качват ги на страницата на ЕП и който желае може да свали снимка от тази официална страница. Досега не съм имал случай някой да ми прати снимка. Традицията е, когато се изказваме на заседания, да ни снимат, но никой след това не разпраща снимки, а ние сами си ги сваляме от сайта на Европарламента. Предполагам, че е така и в ЕК. Категорично изключвам възможността да се манипулира снимка от една европейска институция по подобен грозен и недопустим начин.

 

Имате ли обяснение защо е редактирана снимката?
Моето обяснение е, че министър-председателят Кирил Петков си гради фалшив имидж - най-вече в страната, сред неговите избиратели, които според мен, все повече се разколебават в доверието си към него.

 

Може би целта е да покаже колко значима и важна фигура е той на европейската и на световната сцена, след като такива лидери от ранга на Блинкен се "надпреварват" да се "снимат" с него. Но в стремежа си да гради този фалшив имидж сред населението на България, той не знам дали усеща какви щети нанася на България. Все пак той не е турист, минаващ през Мюнхен, той е министър-председател.

 

Като стана въпрос за имиджови щети, изчислени ли са вече нанесените от срещата на Кирил Петков с президента на Руанда Пол Кагаме?
Не бях пряк свидетел на протестите в Брюксел, предизвикани от срещата, но тази реакция е понятна и разгадаема. Когато искаш да се похвалиш, че и в Африка те венцехвалят, можеш предварително поне да проучиш кой те хвали - какъв е този президент, каква е неговата история...

 

Ще припомня, че нашият министър-председател има цели 17 съветника и те в крайна сметка трябва да отговорят на въпроса за какво получават заплати след като се вижда, че министър-председателят е неподготвен, че му липсват базисни знания за международната сцена. Добре би било предварително да му дават информация, както и по време на форуми да внимават да не се допускат фалове. Няма как да не проверяват с кого ще се среща българският премиер, каква история има въпросният политик и дали срещата не крие имиджови рискове. Това, което се случва, говори за тотална аматьорщина и неподготвеност.

 

Не се ли преувеличават имиджовите рискове?
Не смятам, че се преувеличават. Правя аналогия с друг министър-председател и мога да направя категорична разлика в отношението към него. И той се снимаше с европейските лидери и се даваше се гласност на срещите. При срещите с Бойко Борисов беше засвидетелствано уважение и към него, и към страната ни като към фактор на сцената на Балканите и на Европа.

 

Сега виждаме нещо като пътуващ цирк, с различни циркови и акробатични хуморески, в които попада министър-председателят. Така той нито ще спечели доверие сред своите колеги в Европейския съюз, нито пък ще повиши авторитета на страната ни. Наистина е жалко това, което той прави със своята тотална неподготвеност и посредственост.

 

Кирил Петков обяви, че основният ни проблем с Шенген е, че сме лъгали институциите и затова те ни нямат доверие. Вярно ли е това твърдение?
Мисля, че Кирил Петков се превръща в основен проблем на България. С тази своя позиция той вече е проблем за Шенген. Твърдението му е част от поредицата гафове на Петков. Ще припомня, че Европейският парламент в няколко резолюции призовава съветът най-накрая да приеме България в Шенген, след като Комисията призовава неколкократно Съвета да приеме България в Шенген, защото ние сме изпълнили критериите още в далечната 2011 г., и ако досега не сме били приети, не е заради това, че сме лъгали европейските институции, както твърди Кирил Петков.

 

Причината е, че няколко страни членки си имаха свои вътрешни проблеми. За съжаление, ние плащахме цената за тези вътрешни проблеми и неразбории. И вместо министър-председателят да настоява за пореден път страната да бъде приета в Шенген, той изкарва страната виновна, че не си изпълнявала ангажиментите и лъгала. Твърденията му са изключително недостойни и в ущърб на националните ни интереси.

 

Премиерът ни каза, че Националният план за възстановяване и устойчивост е изпратен в Брюксел, след това заяви, че до седмици ще е готов, вие знаете ли на какъв етап е този план?
Мисля, че много малко хора биха могли да дадат категоричен отговор на въпроса какво става с Националния план за възстановяване и устойчивост. Хората, които могат да отговорят, са само министър-председателят и неговото най-близко обкръжение. Получаваме разнопосочни сигнали - ту че е изпратен, ту че се доработва, ту че е одобрен, ту че ще се одобрява.

 

След целия този каламбур от думи и обяснения аз наистина не зная на какъв етап е планът, но това, което със сигурност знаем е, че България е единствената страна която все няма одобрен план и не може да се възползва от тези средства и както вървят нещата едва ли до края на годината ще успеем да се възползваме. Известно е, че доста страни от ЕС вече получиха част от своите средства. А в България нещата са в батак и застой и няма яснота кога и как ще се случат.

 

Как ще се отрази забавянето на Националния план за възстановяване и устойчивост?
Предполагам, че ще се отрази най-вече зле на бюджета, защото целта е чрез тези средства да се даде възможност на страните по-бързо да излязат от кризата, която е следствие от ковид пандемията. Много държави вече влагат получените средства в икономиките си. За съжаление ние ще си останем с красивите приказки на министър-председателя, с неговата чаровна усмивка, но действителността ще е тъжна и по отношение на икономиката ни и по отношение на доходите на хората.

 

В България отново има протести, излъган ли е за пореден път народът?
Категорично смятам, че народът е излъган и с всеки изминал ден тези, които повярваха на дуото Кирил Петков-Асен Василев, ще разбират факта, че са били най-безсрамно излъгани от тези двамата и от президента Румен Радев, разбира се. Не искам в никакъв случай да подценя и подмина решаващата роля на президента за техния успех на изборите. Съвсем логично е да се зараждат протести.

 

Смятам, че тези протести ще се усилват поради масовото недоволство на хората, които вече разбират, че са били излъгани. Защото едно се говореше преди изборите, друго се върши сега и аз по-скоро наричам тази промяна пародийна промяна. Тя се случва по пародиен начин с дебелашки лъжи, но въпрос на време е все повече хора да се усетят... И протестите ще стават все повече и все по-често.

 

В момента Европа тръгва да излиза от кризата, а България сякаш все по-дълбоко затъва. Така ли е?
Не само ние, но почти целият свят попадна в много тежка криза вследствие на ковид пандемията. Отделно от това и напрежението между Русия и Украйна също се отразява на всички страни. Най-неприятното в случая е, че в тежки, в трудни времена, когато България има нужда от лидер със силни качества, който да поведе народа, за да излезем по-бързо от кризата, ние имаме нещастието начело да е премиер, който дойде с лъжа, продължава с лъжете и който е изключително некомпетентен, посредствен на домашна и международна сцена. И най-жалкото за страната ни е да имаме такъв премиер в тежкия момент, в който се намираме.

 

Допускате ли, че този премиер дойде на власт чрез манипулиране на изборите, каквито твърдения все по-често се чуват?
В много хора остана такова съмнение. Най-големите проблеми на тези избори са свързани с отношението на МВР и по-точно на Бойко Рашков, който зае страна да подпомага определена политическа сила. Другият проблем бе машинното гласуване, което нанесе директна щета на демократичния процес.

 

Тук трябва да се каже ясно и категорично, че заради машинното гласуване има такъв нисък процент на участие в изборите. Това е недопустимо в една демократична страни, която е член на Европейския съюз. Вместо да стимулираме хората да гласуват, да участват по-масово в решаването на бъднините на страната, ние направихме всичко възможно да откажем хората да отидат до урните да гласуват. Това е много сериозен проблем и трябва да се работи усилено за решаването му. Машинното гласуване трябва да отпадне.


Асим Адемов е роден на 3 декември 1968 г. в с. Дъбница. Завършил е българска филология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски”, а след това прави магистратура по Публична администрация в Югозападния университет "НеофитРилски ”, Благоевград.
Кариерата си започва, като учител по български език и литература в СОУ "Христо Ботев” - гр. Долно Дряново, община Гърмен. След като натрупва над 20 години професионален опит той е назначен за директор на училището.
От 2011 до 2014 г. е общински съветник в Общинския съвет Гърмен. От 2014 до 2017 г. Е заместник-областен управител на област Благоевград. Член е на Европейския Парламент от групата на ЕНП/ГЕРБ от септември 2017 г.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени