Австрийският президент е категорично "за" България в Шенген

Миналия месец австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер се обяви против разширяване на Шенгенското пространство

Австрийският президент Александър ван дер Белен
Австрийският президент Александър ван дер Белен Източник: EPA

Австрийският президент Александър ван дер Белен одобрява членството на България и Румъния в Шенген, за разлика от правителството на страната. Това заяви той в отговор на въпрос на БТА. 

 

"Знаете, че моето мнение се различава от това на правителството, което наложи вето, и въпреки препоръката на Европейската комисия за приемане на България и Румъния не остъпва. И аргументира своето решение с мигрантите, които пристигат в Австрия, но те идват не от България и Румъния, а от Унгария. Мисля, че правителството трябва да пази по-добре и своите инвестиционни интереси и то не само във финансовия сектор. Австрия е инвеститор и в двете държави. Нека добавя, че десетки хиляди болногледачки от Румъния работят в нашата страна, като денонощно се грижат за възрастни и болни хора".

 

Припомняме, на 8 декември 2022 г. Австрия и Нидерландия блокираха приемането на България и Румъния в Шенген и дадоха зелена светлина само на Хърватия заради опасения от наплив на незаконни мигранти.

 

Миналия месец австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер се обяви против разширяване на Шенгенското пространство. Според него България има да свърши още много работа за присъединяването си. Позицията му бе потвърдена и от австрийския канцлер Карл Нехамер, който счита разширяването на Шенген в момента за немислимо.

 

Според австрийското правителство България и Румъния не могат да контролират ефективно границите си, които биха станали външните граници на Европейския съюз след приемането им в безвизовата зона. Румъния обмисля да отдели молбата си за присъединяване към безграничното Шенгенско пространство на Европейския съюз от тази на България, разкри ден по-рано министър-председателят на страната Марсел Чолаку. 

 

Румънският премиер коментира, че "Букурещ може да обмисли отделянето на своята кандидатура за Шенген от усилията на България, ако преговорите доведат до по-добър резултат".

 

Чолаку каза още, че ще поиска от испанското правителство, което в момента е шестмесечното ротационно председателство на ЕС, да проведе извънредно заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи (ПВР) през декември, за да преразгледа кандидатурата на Румъния за Шенген.

 

Срещата ще се състои след изборите в Нидерландия на 22 ноември, когато политическите сметки може да се променят. От началото на октомври България изразява опасения, че Букурещ може да иска да бъде отделен от София за членство в Шенген.

 

Евентуалното отделяне от България обаче е сложно от правна гледна точка. Решенията се вземат единодушно в Съвета по правосъдие и вътрешни работи, така че дори планът на Румъния да избегне ветото на Австрия, рискува да попадне на ветото на България, ако отделянето не бъде договорено добре.

Още от "Интервю"

Иля Хржановски: Промяната в Русия ще дойде с кръв, терор, за огромно съжаление, ще се случат много ужасни неща

Съветската империя не можа да се справи с предизвикателството на демокрацията и свободата, попадна в реалния нацистки, фашистки и тоталитарен режим на Путин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени