Бивш директор на ЦРУ: Украинските пилоти са изключителни

Генерал Дейвид Петреъс смята, че Украйна ще успее да обърне хода на войната със страната агресор Русия благодарение на комбинация от различни оръжия, предоставени от Запада

Дейвид Петреъс
Дейвид Петреъс Източник: Wikimedia

Ръководителят на Централното командване на САЩ през 2008-2010 г. и директор на ЦРУ през 2011-2012 г. генерал Дейвид Петреъс смята, че Украйна ще успее да обърне хода на войната със страната агресор Русия благодарение на комбинация от различни оръжия, предоставени от Запада. Той заяви това в интервю за "Гласът на Америка" (VoA).

 

Обсъждайки книгата "Конфликт. Еволюцията на войната от 1945 г. до Украйна", на която Петреъс е съавтор с британския историк Андрю Робъртс, журналистът от  VoA припомня изразеното в книгата мнение, че "Украйна се бори с модерни оръжия, но не най-напредналите", и пита какви оръжия, според бившия директор на ЦРУ, могат да обърнат хода на войната на Русия срещу Украйна.

 

"Смятам, че става дума по-скоро за комбинация от редица въоръжени комплекси, някои от които САЩ вече предоставиха. Като например балистични ракети ATACMS с касетъчни боеприпаси. Те се оказаха много смъртоносни. Осигуряването на F-16, което украинските ВВС вероятно ще получат тази зима, ще бъде много важно", каза Петреъс.

 

Изтребители F-16
Изтребители F-16 Източник: Sourceonit

Той смята, че "украинските пилоти са изключителни и много бързо ще преминат от (съветско-руските) самолети МиГ и Сухой към [американски] F-16".

 

"Повече дронове биха помогнали. По-специално, би било добре да се увеличи производството на Switchblade. Всичко това, както и системите за противовъздушна отбрана и контрабатареите, както писа (главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна) генерал Залужни", подчертава Петреъс.

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени