Бивш директор на ЦРУ: Украинските пилоти са изключителни

Генерал Дейвид Петреъс смята, че Украйна ще успее да обърне хода на войната със страната агресор Русия благодарение на комбинация от различни оръжия, предоставени от Запада

Дейвид Петреъс
Дейвид Петреъс Източник: Wikimedia

Ръководителят на Централното командване на САЩ през 2008-2010 г. и директор на ЦРУ през 2011-2012 г. генерал Дейвид Петреъс смята, че Украйна ще успее да обърне хода на войната със страната агресор Русия благодарение на комбинация от различни оръжия, предоставени от Запада. Той заяви това в интервю за "Гласът на Америка" (VoA).

 

Обсъждайки книгата "Конфликт. Еволюцията на войната от 1945 г. до Украйна", на която Петреъс е съавтор с британския историк Андрю Робъртс, журналистът от  VoA припомня изразеното в книгата мнение, че "Украйна се бори с модерни оръжия, но не най-напредналите", и пита какви оръжия, според бившия директор на ЦРУ, могат да обърнат хода на войната на Русия срещу Украйна.

 

"Смятам, че става дума по-скоро за комбинация от редица въоръжени комплекси, някои от които САЩ вече предоставиха. Като например балистични ракети ATACMS с касетъчни боеприпаси. Те се оказаха много смъртоносни. Осигуряването на F-16, което украинските ВВС вероятно ще получат тази зима, ще бъде много важно", каза Петреъс.

 

Изтребители F-16
Изтребители F-16 Източник: Sourceonit

Той смята, че "украинските пилоти са изключителни и много бързо ще преминат от (съветско-руските) самолети МиГ и Сухой към [американски] F-16".

 

"Повече дронове биха помогнали. По-специално, би било добре да се увеличи производството на Switchblade. Всичко това, както и системите за противовъздушна отбрана и контрабатареите, както писа (главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна) генерал Залужни", подчертава Петреъс.

Още от "Интервю"

Иля Хржановски: Промяната в Русия ще дойде с кръв, терор, за огромно съжаление, ще се случат много ужасни неща

Съветската империя не можа да се справи с предизвикателството на демокрацията и свободата, попадна в реалния нацистки, фашистки и тоталитарен режим на Путин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени